asit.gen.tr
asit
Sosyal Medyada Paylaş
Benzoik Asit
Kireç Asit Mi Baz mı
Karboksilli Asitler
Glikolik Asit
Asitlerin Formülleri
Meyvelerdeki Asitler
Formik Asit
Asit Ve Bazların Sulu Çözeltileri
Nükleotit Asitler
Asitlerin Faydaları
Retinoik Asit
Asit Örnekleri
Tartarik Asit
Ürik Asit
Sülfürik Asit Formülü
Oleik Asit
Gebelik Öncesi Folik Asit Kullanımı
Kuvvetli Asitler
Oksalik Asit
Hidroflorik Asit
Doymamış Yağ Asitleri
Zayıf Asit Ve Bazlar
Hyaluronik Asit
Alfa Lipoik Asit İçeren İlaçlar
Organik Asitler
Asitler Bazlar Ve Ph
Fosforik Asit
Asetilsalisilik Asit
Hidrolik Asit
Alfa Lipoik Asit
Amino Asit Ne İşe Yarar
Valproik Asit
Asitlerin Özellikleri
Ürik Asit Nasıl Düşürülür
Nükleik Asitler
Tüm Sayfalar >>









Sorbik Asit

Sorbik asit, bakterilere, küf ve mayalara karşı oldukça etkili olan, çok yönlü ve güvenli olan gıda koruyucusu olarak kullanılan bir katkı maddesidir. E200 koduyla gıda katkıları listesinde yer almaktadır. Antimikrobiyal özellikleri bulunduğundan, gıda koruyucu olarak çok geniş şekilde kullanılır. Gıdalarda sorbik asidin kullanımına izin verilen miktarı yaklaşık % 0,5 ile 0,025 arasında değişir. Çok sayıda mikro organizmaya karşı oldukça etkili şekilde kullanılır.

Sorbik asit ilk kez kuş üvezi ( Sorbus aucuparia ) ağacındaki olgunlaşmamış meyvelerinden elde edildiğinden, bu isimle anılmaktadır. Asidin 1945 yılında anti bakteriyel ve anti mikotik  etkileri belirlenmiştir. Bu gelişmeyle gıda ürünlerinde koruyucu olarak kullanılmaya başlanmıştır. Sodyum sorbat, kalsiyum sorbat, potasyum sorbat küf ve maya oluşumunu engelleyen sorbik asit tuzlarıdır. Bunlar farklı çözünürlük özelliğine sahip olduklarından uygulama alanları son derece geniştir.

Sorbik asidin özellikleri

Sorbik asit beyaz renkte, kendisine has ve keskin olmayan bir kokuya sahiptir. Toz veya granül halde, serbest akışlı tozdan arınmış doymamış yağ asididir. Suyun içinde az miktarda çözünürken, yağın içinde daha iyi çözünür. Alkolün içinde ise, tamamen çözünür. Sorbik asitte en uygun pH değeri 6,5 altındadır. Gıda ürünlerinde oldukça fazla kullanılmaktadır. Özellikle peynir, yoğurt, çavdar ekmeği, pizza, pasta, et ürünleri, gazlı içecekler, meyve suları, kurutulmuş meyveler, hazır çorbalar, lahana ve salatalık turşusu gibi ürünlerin raf ömrünü arttırma ve mikro biyolojik gelişimi önlemek amacıyla kullanılır. Küf ve maya oluşumundaki etkisi, bakteriler üzerindeki etkisinden daha yüksektir.

Sorbik Asit

Sorbik asidin kullanım alanları

Sorbik asidin kullanımı gıdaların üretimi sırasında olabileceği gibi, üretimi yapıldıktan sonra gıdaların üzerine püskürtülerek kullanılabilir. Kullanım yerine göre çözünmüş ya da kuru halde gıdalara ilave edilir. Ancak uzun süre ısıl işlem görecek gıdalara, ısıl işlem sonrasında ilave edilmesi uygudur. Ayrıca kişisel bakım ürünlerinde, eczacılıkta, kozmetik sektöründe ve endüstriyel ürünlerin bir kısmında kullanılabilir. Gıdalara ilave edilecek sorbik asit oranının belirlenmesi ortamın nem oranına, sıcaklığına, pH değerine ve paketleme şekline bağlı olarak yapılır. Eğer bu oranlar doğru olursa, gıdaların tadı ve kokusunda değişiklik meydan gelmez. Yan etkisi olmasa da, bazen alerjik reaksiyonlar görülebilir.

Yayınlanma Tarihi : 20.03.2015 02:56:02

Sorbik Asit Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Sorbik Asit"

yusuf altundal

Malesef yan etkileri var... Mesela b12 vitaminin öldürmesi masum gözüksede ciddi birşey çünkü b12 vitamini bir insandaki eksikliği birçok hastalığa neden olabilir depresyon hali,aşırı sinirlenme,gibi bunların nedeni b12 eksikliğnden meydana gelen beyindeki kimyasal değişikliklerdir.

2017-12-11

Kullanıcı oyu: 4,5

Apo Üstün

Yorum morum yok ban ban ban😂🤫

2017-11-14

Kullanıcı oyu: 4,5

Hakan ERKAN

Sorbik asidin kullanımı gıdaların üretimi sırasında olabileceği gibi, üretimi yapıldıktan sonra gıdaların üzerine püskürtülerek kullanılabilir. Kullanım yerine göre çözünmüş ya da kuru halde gıdalara ilave edilir. Ancak uzun süre ısıl işlem görecek gıdalara, ısıl işlem sonrasında ilave edilmesi uygudur. Ayrıca kişisel bakım ürünlerinde, eczacılıkta, kozmetik sektöründe ve endüstriyel ürünlerin bir kısmında kullanılabilir. Gıdalara ilave edilecek sorbik asit oranının belirlenmesi ortamın nem oranına, sıcaklığına, pH değerine ve paketleme şekline bağlı olarak yapılır. Eğer bu oranlar doğru olursa, gıdaların tadı ve kokusunda değişiklik meydan gelmez. Yan etkisi olmasa da, bazen alerjik reaksiyonlar görülebilir.

2016-10-24

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Prebiyotik

Prebiyotik, sözcüğü "yaşam için iyi" anlamına gelmektedir. Prebiyotikler bağırsaklardaki canlı florasını dengeleyen, yararlı mikro organizmaların çoğalmasını sağlayan ve sindirim sistemini güçlendiren yararlı bakterilerdir. Bu bak...

Folik Asit Faydaları

Folik Asit Faydaları, özellikle hamilelikte bayanların en çok duydukları konular arasında yer alır. B vitaminleri grubunda yer alan folik asit, yeşil yapraklı sebzelerde, tam buğday ürünlerinde, soya fasulyesinde, patateste, başta...

Okzalik Asit

Okzalik Asit, bitki kökenlidir ve en bilindik organik asitlerden birisidir. Okzalik asidin kimyasal formülü ise (COOH) ikidir. Okzalik asit tabiatta sodyum tuzu şeklinde kuzukulağı bitkisinde, kalsiyum tuzu olarak da ravent bitkis...

Folik Asit Eksikliği

Folik asit eksikliği toplumda hafif dereceli olsa da sıklıkla görülen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Hafif bir eksiklik çok büyük bir sorun teşkil etmiyor olsa da ağır eksiklik durumlarına anemide sıklıkla rastlanıldığını...

Mide Asiti Nedir

Mide Asidi Nedir, Midemiz gün boyu yemiş olduğumuz yemekleri sindirebilmek için özel bir asit bileşeni üreterek yiyecekleri bağırsaklarda sindirebilir bir hale getirmektedir. Ancak asit miktarı çoğalır ise midede ülser ile gastrit...

Asit Yağmurlarının Etkileri

Asit yağmurlarının etkileri sadece bu yağmurların oluştuğu yerlere değil dünyanın farklı bölgelerine de etki eder. Özellikle de sanayinin çok geliştiği Çin gibi ülkelerde çevre ülkelere atmosferin hareketleri sebebi ile etkide bul...

Amino Asit Kullanımı

Amino asit kullanımı, vücudun tüm fonksiyonlarının yerine getirilmesinde amino asitler önemli bir rol oynamaktadır. Vücutta tek bir amino asidin eksik olması halinde, diğer amino asitlerin fonksiyonu etkilenebilir. Bu yüzden vücud...

Mide Asidi Belirtileri

Mide asidi belirtileri özellikle yenilen yemeklerin geri atılmaya çalışılması ya da yemek borusuna kaçmasıyla ortaya çıkmaktadır. Genellikle midemiz yediği yemekleri sindirmek amacıyla özel bir asit bileşeni salgılayarak gıdaları...

Sülfirik Asit

Sülfirik Asit, formülünde bulunan H2SO4 bileşiminden dolayı oldukça güçlü ve aşındırıcı bir asittir. Metallerden, taşlara ve canlı dokulara kadar temas ettiği birçok farklı maddeyi aşındırabilecek niteliktedir. Su ve diğer çözücül...

Hiyalüronik Asit

Hiyalüronik asit, vücuttaki en yaygın doku bağ dokusudur. Bu dokuda diğer dokulara oranla daha az hücre bulunur. Ancak lif ve ara madde daha fazladır. Vücutta kaslarla, kemiklerle, kan damarları, sinirler gibi dokuların irtibat ha...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

asit, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017