Sülfürik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
10 Temmuz 2024

Sülfürik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sülfürik Asit

Sülfürik asit (H2SO4), formülünde bulunan bileşimden dolayı oldukça güçlü ve aşındırıcı bir asittir. Metallerden taşlara ve canlı dokulara kadar birçok farklı malzemeyi temas ettiğinde aşındırabilecek niteliktedir.

Su ve diğer çözücülerde kolaylıkla çözünebilen sülfürik asit, tarihte "vitriol yağı" olarak bilinirdi. Keskin bir kokuya sahip olup, su ve diğer çözücülerde kolayca çözünebilme özelliğine sahiptir. Sülfürik asit, lavabo açıcı olarak kullanılabilmesinin yanı sıra kurşun ve asit üretiminde de geniş kullanım alanına sahiptir. Suda çözüldüğünde çok yüksek ısının açığa çıkmasına neden olan sülfürik asit aynı zamanda elektriği iletmektedir. Sülfürik asidin kullanım alanları arasında petrol arıtımı, atık su işleme, gübre üretimi, kimyasal sentez, patlayıcı madde üretimi ve boyar madde gibi endüstriyel alanlar bulunmaktadır.

Sülfürik Asit'in Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Su ile Reaksiyonu

Sülfürik asidin hidrasyon reaksiyonu oldukça ekzotermik olduğundan, suyla karıştırıldığında su üzerine asidin dökülmesi tavsiye edilmektedir. Bu etkileşimde reaksiyon sonucu açığa çıkan ısı, suyun buharlaşmasına ve buharlaşan suyun da dışarı çıkma isteğinden dolayı etrafa asit saçılmasına neden olmaktadır. Kimya bilimciler, suyun içine asidin dökülmesine "asiti suda boğmak" olarak adlandırmaktadır. Cam kap içerisinde sülfürik asidin üzerine su dökmeye çalıştığınızda cam malzemelerin parçalanarak ciddi yaralanmalara yol açabilirsiniz. Bu yüzden özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir.

Su ile oldukça ilgili olan sülfürik asit, birçok endüstriyel işlemde dehidrasyon ajanı olarak kullanılmaktadır. Sülfürik asit suyla reaksiyon halinde saf olarak kalırken, şeker ve nişasta saf karbon gibi kararabilmektedir.

Asit Baz Reaksiyonu

Sülfürik asit, baz ile reaksiyona girdiğinde tuz oluşturur.

Asit Sentezi

Zayıf asitleri tuzlarından sentezlemek için kullanılan sülfürik asit, sodyum asetat (CH3COONa) ile reaksiyona girdiğinde asetik asit (CH3COOH) oluşturur.

Metal ile Reaksiyonu

Sülfürik asidin seyreltik çözeltileri metaller ile reaksiyona girer ve hidrojen (H2) ve kullanılan metale karşılık gelen metal sülfat oluşturur. Seyreltik çözeltilerin aksine, derişik çözeltiler farklı reaksiyon tepkileri vermektedir. Örneğin; bakır metali ile derişik sülfürik asit reaksiyonu sonucunda sülfür dioksit ile su ve sülfat iyonları oluşur.

Sülfürik Asit Nasıl Saklanmaktadır?

Solunması halinde solunum sisteminde ciddi yanıklara sebep olan bu bileşen son derece tahriş edici ve tehlikelidir. Temas edilen bölge mutlaka göz duşu veya seyreltik baz ile mutlaka yıkanmalıdır. Su ile yıkandığında ısı açığa çıkarak asıl yanmaya neden olan etken olmaktadır.

Bu tehlikeli kimyasalla çalışırken, hava alan bir yerde veya çeker ocağının bulunduğu bir yerde koruyucu giysi ve gözlük takarak çalışılması gerekmektedir. Sülfürik asidi saklarken ise koyu camlı şurup şişeleri gibi reaktif olmayan kaplar içerisinde saklanmalı ve üzerine tehlikeli olduğu belirtilmelidir.

Sülfürik Asidin Endüstriyel Kullanımları

Sülfürik asit, endüstriyel alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. İşte bazı önemli kullanım alanları:

  • Petrol arıtımı
  • Atık su işleme
  • Gübre üretimi
  • Kimyasal sentez
  • Patlayıcı madde üretimi
  • Boyar madde üretimi

Sülfürik Asidin Güvenlik Önlemleri

Sülfürik asit ile çalışırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli güvenlik önlemleri bulunmaktadır:

  • Koruyucu giysi ve gözlük takmak
  • İyi havalandırılan bir ortamda çalışmak
  • Çeker ocak kullanmak
  • Temas durumunda hemen yıkamak
  • Saklama kaplarını doğru etiketlemek

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Johnyy

03 Haziran 2024 Pazartesi

Bogazim tikandiginda bunu icsem acar yani

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Johnyy,
Öncelikle, boğazında tıkanıklık hissediyorsan ve ciddi bir durumdan şüpheleniyorsan, mutlaka bir doktora danışmanı tavsiye ederim. Ancak basit bir tıkanıklık hissi için ılık su ya da bitki çayları içmek rahatlatıcı olabilir. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Döndü

Sakın böyle bir şeye kalkışmayınız. Bu kimyasal maddenin ağır etkileri vardır. Yutulması halinde boğaz ile temasında yakar, yarlar oluşturur, tahriş eder. Yani kısacası miktar ve yoğunluğuna göre iç organlarınızı kısa sürede eritebilir. Değil içmek, deri ile temasından bile kaçınılmalıdır. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için kesinlikle içemeyiniz ve çocuklardan uzak tutunuz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Laktik Asit Nasıl Atılır?

Laktik Asit Nasıl Atılır?

Amino Asit Kullanımı

Amino Asit Kullanımı

Haber Bülteni

Güncel

Amino Asit Zararları

Amino Asit Zararları

Amino Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Amino Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Alfa Lipoik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Alfa Lipoik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mide Asidi Fazlalığı

Mide Asidi Fazlalığı

Kükürt Özellikleri Nelerdir?

Kükürt Özellikleri Nelerdir?

Nitrik Asit Kullanım Alanları

Nitrik Asit Kullanım Alanları

Asit Yağmurlarının Nedenleri

Asit Yağmurlarının Nedenleri

Ürik Asit Yüksekliği

Ürik Asit Yüksekliği

Laktik Asit Nelerde Bulunur?

Laktik Asit Nelerde Bulunur?

Laktik Asit Fermantasyonu

Laktik Asit Fermantasyonu

Asit Baz Tuz Özellikleri

Asit Baz Tuz Özellikleri

Organik Asitler Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Organik Asitler Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hyaluronik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hyaluronik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?