asit.gen.tr
asit
Sosyal Medyada Paylaş
Benzoik Asit
Kireç Asit Mi Baz mı
Karboksilli Asitler
Glikolik Asit
Asitlerin Formülleri
Meyvelerdeki Asitler
Formik Asit
Asit Ve Bazların Sulu Çözeltileri
Nükleotit Asitler
Asitlerin Faydaları
Retinoik Asit
Asit Örnekleri
Tartarik Asit
Ürik Asit
Sülfürik Asit Formülü
Oleik Asit
Gebelik Öncesi Folik Asit Kullanımı
Kuvvetli Asitler
Oksalik Asit
Hidroflorik Asit
Doymamış Yağ Asitleri
Zayıf Asit Ve Bazlar
Hyaluronik Asit
Alfa Lipoik Asit İçeren İlaçlar
Organik Asitler
Asitler Bazlar Ve Ph
Fosforik Asit
Asetilsalisilik Asit
Hidrolik Asit
Alfa Lipoik Asit
Amino Asit Ne İşe Yarar
Valproik Asit
Asitlerin Özellikleri
Ürik Asit Nasıl Düşürülür
Nükleik Asitler
Tüm Sayfalar >>









Askorbik Asit

Askorbik asit, yaygın olarak bilinen diğer ismiyle C vitamini suda eriyebilen, birçok farklı etkisi olan, canlıların çoğu tarafından üretilemediği için dışarıdan alınması gereken bir asit türüdür. Pek çok farklı besin türünde bulunsa dahi en çok başta turunçgiller olmak üzere meyve ve sebze türlerinde mevcuttur. 20. yüzyılın başlarında yaygın olarak rastlanan, diş etlerinde çekilme ve kanama, dişlerde ağrı, saç ve tırnaklarda dökülmeler, kopmalar, halsizlik, yorgunluk gibi etkileri olan skorbüt hastalığının tedavisi sürerken bu hastalığın askorbik asit eksikliğinden ortaya çıktığı ve ancak gerekli ölçüde c vitamini alındığı takdirde tedavi edilebildiği keşfedilmiştir. Böylece bu asit türü ismini tedavisini sağladığı skorbüt hastalığından almıştır.

Askorbik asit özellikleri

Askorbik asit yani C vitamini bir monosakkarit türevidir ve yapı olarak glikoza benzer. Belirli koşullarda eriyebilen katı, kare şeklindeki beyaz ve hafif kokulu kristallerden oluşan askorbik asidin ekşiye yakın bir tadı vardır. Asetonda kısmen çözünen C vitamini, eter, benzen ve yağlarda çözünmez. Bazı hayvan türlerinin yağ katmanları içerisinde mevcut olduğu gibi, çeşitli meyve ve sebzelerin içerisinde de % 1 civarında bulunur. Hem enzim hem de antioksidan olabilme özelliğine sahiptir. 

Askorbik asit bakımından zengin olan meyve ve sebzeler; şeftali, domates, ahududu, böğürtlen, kuşburnu, patates, taze fasulye, portakal, mandalina, limon, greyfurt, lahana, kara lahana, karnabahar, ıspanak, çilek, kızılcık, sivri biber, maydanozdur. Hayvansal açıdan ise inek karaciğeri C vitamini içermektedir. Olgunlaşmamış meyve ve sebzelerde daha yüksek oranlarda bulunan C vitamini, aynı şekilde yoğun güneş alarak olgunlaşan bitkilerde de daha fazla mevcuttur.

Askorbik Asit
Askorbik asit, vitamin olarak insanların ve hayvanların sağlıklı yaşayabilmesi için gerekli olan bir madde olmasının yanında gıda sektöründe de koruyucu madde olarak kullanılır. Dondurulmuş gıdaların pişirilme esnasında renk değişimini engeller ve özellikle yağların, yağlı ürünlerin uzun süre renk değişimine uğramadan muhafaza edilebilmelerini sağlar. 

Askorbik asit yani C vitamini eksikliği hayvanlarda ve insanlarda zayıf düşmeye, onları hastalıkların hedefi haline getirmeye sebep olmaktadır. Ayrıca vücuttaki dokuların dayanıklılığını arttıran kolajenin üretiminde C vitamini etkin rol oynamaktadır. Askorbik asidin eksikliği doku zayıflıklarına, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıklara ve ismini aldığı skorbüt hastalığına neden olmaktadır. Eğer sürekli saç dökülmesi ve saç kopması, tırnaklarda kırılmalar, kopmalar, halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, dişlerde ağrı, diş etlerinde çekilme ve kanama gibi durumlarla karşılaşılıyorsa C vitamini eksikliği söz konusu olabilmektedir. Diğer yandan günlük askorbik asit ihtiyacı yoğun spor yapanlarda, hamilelerde, hastalık dönemlerinde artış gösterebilmektedir. 

Askorbik asit alımının en sağlıklı yolu her zaman C vitaminini doğal gıdalardan temin etmektir fakat günümüzde teknolojinin yardımıyla doğal olmayan, nektarlardan üretilen meyve suyu, marmelat, reçel gibi gıdalara dahi C vitamini takviyesi yapılabilmekte, ayrıca eczanelerde tablet ya da şurup şeklinde de C vitamini satılmaktadır. Her şeyde olduğu gibi askorbik asidin fazla alınmasının da sakıncaları vardır. Bunlardan bazıları; fazla idrara çıkma ve idrar renginde anormal derecede koyulaşma, saç derisinde sararma, saçlarda kırılmalar ve dökülmeler, tat alma duyusunda zayıflamalar gibi yan etkileri vardır. 

Yayınlanma Tarihi : 22.03.2015 03:42:19

Askorbik Asit Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Askorbik Asit"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Prebiyotik

Prebiyotik, sözcüğü "yaşam için iyi" anlamına gelmektedir. Prebiyotikler bağırsaklardaki canlı florasını dengeleyen, yararlı mikro organizmaların çoğalmasını sağlayan ve sindirim sistemini güçlendiren yararlı bakterilerdir. Bu bak...

Folik Asit Faydaları

Folik Asit Faydaları, özellikle hamilelikte bayanların en çok duydukları konular arasında yer alır. B vitaminleri grubunda yer alan folik asit, yeşil yapraklı sebzelerde, tam buğday ürünlerinde, soya fasulyesinde, patateste, başta...

Okzalik Asit

Okzalik Asit, bitki kökenlidir ve en bilindik organik asitlerden birisidir. Okzalik asidin kimyasal formülü ise (COOH) ikidir. Okzalik asit tabiatta sodyum tuzu şeklinde kuzukulağı bitkisinde, kalsiyum tuzu olarak da ravent bitkis...

Folik Asit Eksikliği

Folik asit eksikliği toplumda hafif dereceli olsa da sıklıkla görülen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Hafif bir eksiklik çok büyük bir sorun teşkil etmiyor olsa da ağır eksiklik durumlarına anemide sıklıkla rastlanıldığını...

Mide Asiti Nedir

Mide Asidi Nedir, Midemiz gün boyu yemiş olduğumuz yemekleri sindirebilmek için özel bir asit bileşeni üreterek yiyecekleri bağırsaklarda sindirebilir bir hale getirmektedir. Ancak asit miktarı çoğalır ise midede ülser ile gastrit...

Asit Yağmurlarının Etkileri

Asit yağmurlarının etkileri sadece bu yağmurların oluştuğu yerlere değil dünyanın farklı bölgelerine de etki eder. Özellikle de sanayinin çok geliştiği Çin gibi ülkelerde çevre ülkelere atmosferin hareketleri sebebi ile etkide bul...

Amino Asit Kullanımı

Amino asit kullanımı, vücudun tüm fonksiyonlarının yerine getirilmesinde amino asitler önemli bir rol oynamaktadır. Vücutta tek bir amino asidin eksik olması halinde, diğer amino asitlerin fonksiyonu etkilenebilir. Bu yüzden vücud...

Mide Asidi Belirtileri

Mide asidi belirtileri özellikle yenilen yemeklerin geri atılmaya çalışılması ya da yemek borusuna kaçmasıyla ortaya çıkmaktadır. Genellikle midemiz yediği yemekleri sindirmek amacıyla özel bir asit bileşeni salgılayarak gıdaları...

Sülfirik Asit

Sülfirik Asit, formülünde bulunan H2SO4 bileşiminden dolayı oldukça güçlü ve aşındırıcı bir asittir. Metallerden, taşlara ve canlı dokulara kadar temas ettiği birçok farklı maddeyi aşındırabilecek niteliktedir. Su ve diğer çözücül...

Hiyalüronik Asit

Hiyalüronik asit, vücuttaki en yaygın doku bağ dokusudur. Bu dokuda diğer dokulara oranla daha az hücre bulunur. Ancak lif ve ara madde daha fazladır. Vücutta kaslarla, kemiklerle, kan damarları, sinirler gibi dokuların irtibat ha...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

asit, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017