asit.gen.tr
asit
Sosyal Medyada Paylaş
Benzoik Asit
Kireç Asit Mi Baz mı
Karboksilli Asitler
Glikolik Asit
Asitlerin Formülleri
Meyvelerdeki Asitler
Formik Asit
Asit Ve Bazların Sulu Çözeltileri
Nükleotit Asitler
Asitlerin Faydaları
Retinoik Asit
Asit Örnekleri
Tartarik Asit
Ürik Asit
Sülfürik Asit Formülü
Oleik Asit
Gebelik Öncesi Folik Asit Kullanımı
Kuvvetli Asitler
Oksalik Asit
Hidroflorik Asit
Doymamış Yağ Asitleri
Zayıf Asit Ve Bazlar
Hyaluronik Asit
Alfa Lipoik Asit İçeren İlaçlar
Organik Asitler
Asitler Bazlar Ve Ph
Fosforik Asit
Asetilsalisilik Asit
Hidrolik Asit
Alfa Lipoik Asit
Amino Asit Ne İşe Yarar
Valproik Asit
Asitlerin Özellikleri
Ürik Asit Nasıl Düşürülür
Nükleik Asitler
Tüm Sayfalar >>









Laktik Asit Fermantasyonu

Laktik Asit Fermantasyonu, oksijen yetersizliği sırasında bazı bakteri ve hayvan hücrelerinde görülmekte olan bir fermantasyon biçimi olarak tanımlanabilmektedir. Normal şartlar altında glikozun glikoliz yoluyla parçalanması söz konusudur. Bu parçalanma sonucunda iki molekül ATP, iki molekül NADH ve iki molekül de pirüvat elde edilmektedir. Ancak yeni glikoz moleküllerinin parçalanmaya devam edebilmesi için NADH moleküllerinde bulunan hidrojen atomunun başka bir moleküle aktarılarak NAD+'nın tekrar oluşturulması gerekmektedir.

Ortamda yeterli oksijen bulunduğu takdirde NADH molekülünde bulunan hidrojenin bir takım ara moleküller aracılığı ile oksijene aktarılması ve glikozun ilk aşamalarında ortaya çıkan bir hidrojen iyonunun da kullanılmasıyla bir molekül su meydana geldiğini görebilirsiniz. Bu süreç sırasında da hücreye enerji sağlamakta olan ATP moleküllerinin ortaya çıkması söz konusudur. 

Ortamda yeteri kadar oksijen bulunmaması durumunda ise pirüvatın laktik aside dönüşmesi NADH'dan tekrar NAD+ elde edilmesini sağlamaktadır. Bu durumda laktat daha fazla parçalanmasa bile NAD+ yenilendiğinden dolayı yeni glikoz moleküllerinin parçalanmasında kullanılabilmektedir. Bu durumda az miktarda ATP üretiminin sağlanması ve laktatın hücreden difüzyonla çıkarılması mümkündür.

İnsan Vücudunda Laktik Asit Fermantasyonu

Kas hücrelerinin kandan yeterince oksijen elde edememesi durumunda laktik asit fermantasyonu ile enerji üretmeye devam etmektedir. Ancak laktik asidin de ortamın pH'ını düşürme gibi bir etkisi olduğundan glikozun tersinmez bir tepkimesini sentezlemekte olan fosfofruktokinaz enziminin düşük pH'de inhibe olması ve be sebeple de aşırı laktat üretimi ve kanda asidoz meydana gelmemesi söz konusu olur.

Laktik Asit Fermantasyonu
Bazı hücrelerin laktatı kolaylıkla içlerine alıp onu pirüvata çevirdiklerini ve sonra da normal yolla metabolize ettiği görülür. Oksijen kıtlığı çekmekte olan kas hücrelerinin aksine bu hücrelerde bol oksijen bulunması sebebiyle onlarda laktat birikmediği ve bu sayede de kas hücrelerinin de glikozu parçalamaya devam edebildiklerini görebilirsiniz.

Laktik Asit Fermantasyonunun Gıda Üretimindeki Rolü

Laktik asit fermantasyonu neolitik çağdan beri kullanılmaya devam eden bir bileşimdir. Laktik asidin etkisi ile gıdaların asitlenmesi ve buna bağlı olarak da bozulmaya neden olacak mikroorganizmaların büyümesini engellemekte ve hatta öldürebilmektedir. Bunun örneklerini sütün ekşimesinden elde edilen yoğurt, yayık ayran, tuzsuz peynir gibi ürünlerde görebiliriz. Ayrıca Almanların lahana turşusu ve Korelilerin kimçisi ve diğer bazı turşular da bu gruba örnek olarak verilebilir.

Laktik Asit Fermantasyonunun Hayvancılıktaki Rolü

Yaz mevsiminde elde edilen yeşil otlar kışa kadar dayansın diye silaj denilen laktik asit fermantasyonu işlemine tabi tutulmaktadır. Bu işlemde yeşil otların silolara doldurularak ya da plastikle örtülerek oksijenle temasının kesilmesi söz konusudur. Bu ortamda büyüyen laktik asit bakterilerinin ortamı asitlendirmesi ve silajın bozulmasına neden olabilecek diğer organizmaların büyümesine engel olduğu görülür.

Yayınlanma Tarihi : 20.03.2015 02:53:40

Laktik Asit Fermantasyonu Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Laktik Asit Fermantasyonu"

abdulsamet

çok teşekürler ödevimin 4 de 1 ini sizin sayenizde tamamladım

2017-04-23

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Prebiyotik

Prebiyotik, sözcüğü "yaşam için iyi" anlamına gelmektedir. Prebiyotikler bağırsaklardaki canlı florasını dengeleyen, yararlı mikro organizmaların çoğalmasını sağlayan ve sindirim sistemini güçlendiren yararlı bakterilerdir. Bu bak...

Folik Asit Faydaları

Folik Asit Faydaları, özellikle hamilelikte bayanların en çok duydukları konular arasında yer alır. B vitaminleri grubunda yer alan folik asit, yeşil yapraklı sebzelerde, tam buğday ürünlerinde, soya fasulyesinde, patateste, başta...

Okzalik Asit

Okzalik Asit, bitki kökenlidir ve en bilindik organik asitlerden birisidir. Okzalik asidin kimyasal formülü ise (COOH) ikidir. Okzalik asit tabiatta sodyum tuzu şeklinde kuzukulağı bitkisinde, kalsiyum tuzu olarak da ravent bitkis...

Folik Asit Eksikliği

Folik asit eksikliği toplumda hafif dereceli olsa da sıklıkla görülen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Hafif bir eksiklik çok büyük bir sorun teşkil etmiyor olsa da ağır eksiklik durumlarına anemide sıklıkla rastlanıldığını...

Mide Asiti Nedir

Mide Asidi Nedir, Midemiz gün boyu yemiş olduğumuz yemekleri sindirebilmek için özel bir asit bileşeni üreterek yiyecekleri bağırsaklarda sindirebilir bir hale getirmektedir. Ancak asit miktarı çoğalır ise midede ülser ile gastrit...

Asit Yağmurlarının Etkileri

Asit yağmurlarının etkileri sadece bu yağmurların oluştuğu yerlere değil dünyanın farklı bölgelerine de etki eder. Özellikle de sanayinin çok geliştiği Çin gibi ülkelerde çevre ülkelere atmosferin hareketleri sebebi ile etkide bul...

Amino Asit Kullanımı

Amino asit kullanımı, vücudun tüm fonksiyonlarının yerine getirilmesinde amino asitler önemli bir rol oynamaktadır. Vücutta tek bir amino asidin eksik olması halinde, diğer amino asitlerin fonksiyonu etkilenebilir. Bu yüzden vücud...

Mide Asidi Belirtileri

Mide asidi belirtileri özellikle yenilen yemeklerin geri atılmaya çalışılması ya da yemek borusuna kaçmasıyla ortaya çıkmaktadır. Genellikle midemiz yediği yemekleri sindirmek amacıyla özel bir asit bileşeni salgılayarak gıdaları...

Sülfirik Asit

Sülfirik Asit, formülünde bulunan H2SO4 bileşiminden dolayı oldukça güçlü ve aşındırıcı bir asittir. Metallerden, taşlara ve canlı dokulara kadar temas ettiği birçok farklı maddeyi aşındırabilecek niteliktedir. Su ve diğer çözücül...

Hiyalüronik Asit

Hiyalüronik asit, vücuttaki en yaygın doku bağ dokusudur. Bu dokuda diğer dokulara oranla daha az hücre bulunur. Ancak lif ve ara madde daha fazladır. Vücutta kaslarla, kemiklerle, kan damarları, sinirler gibi dokuların irtibat ha...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

asit, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017