Lahana suyu ile asit-baz tepkimeleri konusunu okurken, gerçekten bu doğal pH göstergesinin nasıl çalıştığını merak ettim. Kırmızı lahananın içindeki antosiyanin pigmentlerinin pH seviyesine bağlı olarak renk değiştirmesi oldukça ilginç değil mi? Mesela, asidik bir ortamda lahana suyu kırmızı renkte görünürken, bazik bir ortamda maviye dönüşmesi, kimya derslerindeki asit-baz tepkimelerini daha eğlenceli hale getiriyor. Sizce de böyle bir renk değişimi deneyinin, öğrencilerin kimyaya olan ilgisini artırabileceği düşüncesi mantıklı mı? Özellikle okul laboratuvarlarında bu tür doğal göstergelerin kullanılması, öğrenme sürecini daha etkili kılabilir. Aynı zamanda gıda endüstrisinde de pH seviyelerini belirlemek için kullanılmasının pratik bir faydası olduğu kesin. Bu konuda sizin de deneyimleriniz var mı?
Lahana suyu ile asit-baz tepkimeleri konusunu okurken, gerçekten bu doğal pH göstergesinin nasıl çalıştığını merak ettim. Kırmızı lahananın içindeki antosiyanin pigmentlerinin pH seviyesine bağlı olarak renk değiştirmesi oldukça ilginç değil mi? Mesela, asidik bir ortamda lahana suyu kırmızı renkte görünürken, bazik bir ortamda maviye dönüşmesi, kimya derslerindeki asit-baz tepkimelerini daha eğlenceli hale getiriyor. Sizce de böyle bir renk değişimi deneyinin, öğrencilerin kimyaya olan ilgisini artırabileceği düşüncesi mantıklı mı? Özellikle okul laboratuvarlarında bu tür doğal göstergelerin kullanılması, öğrenme sürecini daha etkili kılabilir. Aynı zamanda gıda endüstrisinde de pH seviyelerini belirlemek için kullanılmasının pratik bir faydası olduğu kesin. Bu konuda sizin de deneyimleriniz var mı?
Cevap yaz