Ürik asit düşüklüğü konusunda bilgi vermeden önce kısaca
ürik asit kavramı üzerinde durmak yerinde olacaktır. Bu asit hücrelerin içerisinde bulunur ve hücrelerde yapısal olarak görev alır. Vücut hücrelerinin yapısında bulunduğu için hayati önem taşıyan fonksiyonların yerine gelmesini sağlayan ve pürin olarak adlandırılan maddenin kimyasal tepkimeler sonucunda yıkılması sonucu oluşan maddedir.
Bu asidin kadın ve erkek vücudunda bulunma oranları farklılıklar göstermektedir.
Ürik asit seviyesini etkileyen başlıca gıda ürünleri süt ve süt ürünleridir. Örnek vermek gerekirse yoğurt ve ayran bu asidin seviyesini oldukça fazla oranda azaltıcı özellik göstermektedirler.
Ürik asit vücuttan idrar yolu ile atılmaktadır.
İdrarla atılan
ürik asit oranını arttıran ve
ürik asit düşüklüğüne neden olan C vitamini alınması gerekiyorsa bu etkisi göz önünde bulundurulmalıdır. Vücutta
ürik asit seviyesi normal değerlerin dışına çıkarsa böbrek yetmezliği, kalp ve tansiyon sorunları oluşmasına neden olur. Vücutta bulunan eklem yerlerinde meydana gelen ve gut olarak isimlendirilen hastalık
ürik asitin normal değerlerden farklı olması ile oluşmaktadır. Özellikle et gibi protein değeri oldukça fazla besinler bu asidin seviyesini zararlı olacak derecede etkilemektedir bu durumun nedeni ürik asidin yapısal olarak proteinlerden meydana gelmesidir. Ayrıca hızlı kilo kaybı, bira ve alkollü içeceklerin tüketilmesi, düşük dozlarda da olsa aspirin alınması, aşırı kilolu olma, domates çekirdeğinin tüketilmesi gibi etkenler ürik asit seviyesini zararlı olacak kadar etkileyen etkenlerdir.