Sirke Asidi
Sirke asidi, sirkenin %4 oranında bir bölümünü oluşturur. Bu oran turşu yapımında kullanılan sirkeler de %18 civarına kadar çıkmaktadır. Bu yüzden turşu yaparken sebzeleri daha uzun süre çürümeden tutabilmek için, sirke kullanmak doğru bir yöntemdir. Sirke bu özelliğini, asitik veya atanoik asit de denilen sirke asidinden almaktadır.
Sirkeye bildiğiniz acı tadı ve keskin kokuyu veren bünyesindeki doğal olan asetik asittir. Ayrıca karbon silik asitlerin en küçüklerindendir ve suda tamamen çözülme özelliğine sahiptir.
Sirke asidi, (Asetik asit) doğada karbon hidratların yükseltgenmesi ile oluşur. Sanayide ise asetik asit hem doğal hem de sentetik olarak üretilir.
Sirke asidi (Asetik asit) nerelerde kullanılır?- Asetik asit sanayinde çoğu kimyasal ürününde ham madde olarak kullanılır. En önemli kullanım alanı ise vinilasetat üretimidir. Bu maddeden ise polivinil esatat yani, tahta tutkalı üretilir.
- Pet plastiklerin üretiminde kullanılan, teraftelik asit üretiminde asetik asit çözücü olarak kullanılır.
- Gıda sektöründe ise tampon özelliğinden dolayı E 260 kod adıyla katkı maddesi olarak kullanılır.
- Sirke asidi zayıf bir asit olduğu için, ev temizliğinde de kullanılmaktadır. Özellikle deterjanların çıkaramadığı, sakız, uhu gibi sert ve donmuş maddeleri üzerine dökülüp bekletildiği zaman, çürüterek çıkarmaktadır.
- Çaydanlıkların kireçleri sirkeli su çıkarılabilmektedir.
Sirke asidinin zararları nelerdir?- Yoğun asidik cildi yakar ve etkilerini göstermesi zaman alabilir.
- Göz ile temas ettiğinde kalıcı hasar verebilir.
- Hassas ciltlerde kabarıklar oluşmasına neden olur.
- Asetik asit, 40 derecenin üzerindeki sıcaklıkta tutuşabilir.
- Hava ile karıştığında patlayıcı karışımlar oluşturabilir. Bu yüzden yüzde 25'ten daha yoğun asidik asit laboratuvar ortamında kullanılması tehlikeli olabilir.
- İnsanlarda ise yoğun asidik asit, sindirim sistemine çok ciddi hasarlar verebilir. Kan ve asitliği ölümcül olacak şekilde etkileyebilir.
19.01.2024 17:06:03
Sirke Asidi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|