Ph Değeri
Ph Değeri; Bir maddenin asit veya alkali değerini anlamak için kullandığımız ölçüye pH denir. Vücudun pH değeri 5,5'tir. Kullanılacak vücut ürünlerinin pH değerinin de vücudun pH değeri ile uyumlu olması gereklidir.
Buna göre- Nötr ya da daha yüksek pH değerleri ciltte lipit üretimine engel olur. Bu da cildin koruma fonksiyonunu olumsuz yönde etkiler.
- Nötr ve alkali ürünlerle yapılan kişisel bakım cildin asit örtüsünü rahatsız eder. Kuru ve hassas ciltlerde önceden var olan su kaybını arttırır.
- Cilt bakım ürünlerinin nemlendirici etkileri pH 5,5 değerinde en üst seviyeye ulaşır.
- PH'ı 5,5 olan ürünler cildin bariyer fonksiyonunu destekleyerek bakteriyel ve alerjen maddelerin cilde tutunmasına engel olur
- Hastalık yapıcı mikroorganizmaların en zor üreyebildikleri pH değeri 5,5'tir. Bu nedenle pH 5,5 değere sahip ürünler bakteri ve mantarların ciltte tutunmasına engel olur, aynı zamanda antiseptik özellik taşırlar.
- Sıcak, nemli ve alkali ortamlarda mikroorganizmalar kolayca ürerler ve bu mikroorganizmaların metabolizma artıkları kokuşarak ter kokusunu meydana getirir. Ortam pH'ı 5,5 olduğunda mikroorganizmalar üreyemeyeceğinden ortamda oluşan ter kokmaz. Dolayısıyla Doğal Deodorizandır.
- Sağlıklı bir vücuttan ötürü uygun ve dengede bir pH değeri son derece önemlidir. Asit ve bazlar her biri serbest hidrojen ve hidroksil iyonlarına hakimdirler. Belli koşullarda ve belli bir çözeltide hidrojen ve hidroksil iyonlarının ilişkileri bağlı olduğu için, birini tespit etmek diğerini bilmek ile mümkündür.
Bu anlamda, pH, tanımsal açıdan hidrojen iyonu aktivitesinin daha seçici bir ölçümü olsa da hem alkalinlik hem de asitliğin bir ölçüsüdür. Logaritmik bir fonksiyon olması bakımından, pH değerindeki bir birimlik değişim hidrojen iyon derişimindeki on-katlık değişime karşılık gelir.
Ph Değeri Yararları Nelerdir?
Kanın pH derecesini daha sağlıklı tutabilmek için (7.35-7.45 arasında) bedenimiz çeşitli yöntemlere başvurmaktadır. Kimi mantar türleri ise vücudumuzda düşük pH derecesinde üremektedirler. Sedef ve egzama hastalığı gibi iltihaplı hastalıklar ise asitli ortamları sevmektedirler. Habis kanser hücreleri de anaerobik yani oksijensiz ortamda türemektedirler. Asit ortamını dengelemek adına yaşantımıza %75 oranda alkali oluşturan faydalı su ve yiyecekleri sokmak önem taşımaktadır. Bu sebepten dolayı kişiler daha kolay sakinleşmekte, duygusal iniş ve çıkışlar daha da dengelenebilmektedir. Aynı zamanda, vücuttaki ağrıları, sağlık sorunlarını en aza indirmek ve vücudun kendini iyileştirebileceği ortamlar oluşturmak için alkali oluşturan sağlıklı su ve yiyecekler kullanılması önemlidir.
Türk standardının baz alınmasına göre içme sularındaki pH değeri 4.5 ile 9.5 arasında olmalıdır. Yüksek pH'ı olan sular özellikle mide rahatsızlığı olanlara ve diyet yapanlara önerilmemektedir. Mide sorunu olanlarda ise asidite arttıkça, rahatsızlıklar da artmaktadır. Vücut, doğal bir şekilde kanın pH'ının sürekli 7.35-7.45 oranında kalmasına çalışmaktadır.
Şişe sularının veya damacanalı suların hepsinin etiketinde pH değerinin yazılması zorunluluğu bulunmaktadır. İçtiğiniz suyun pH'ını mutlaka kontrol etmeniz gerekmektedir.
21.01.2024 09:20:42
Ph Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|