Ürik asit, kanda bulunan doğal bir bileşendir. Kanın ideal değeri yaklaşık 2 ile 6 mg/dl arasında olması gerekiyor. Fakat birtakım metabolik bozukluklar durumunda ya da böbreklerin rahatsız olması halinde kanda bulunan ürik asit değeri yükselebiliyor.
Kişiler de ürik asit bileşenlerin fazlalaşması halinde gut adı verilen eklem problemleri görülebileceği gibi böbreklerde de hastalıklar gözlenebilir. Kişilerde ileri derecede ürik asit değeri saptanması halinde ilaç tedavisi ile diyet menüsü önerilmektedir. Çok fazla yükselmemiş ama kritik noktada olan ürik değerinin düşürülmesi için bazen sadece diyet listesi yeterli gelebiliyor.
Ürik Asit Değerinin Düşürülmesi için
Öncelikle pürin bakımından zengin olan bazı besinlerin miktarı azaltılır. Örnek vermek gerekirse eğer kırmızı et, kümes hayvanları, balık ve baklagiller prüsin bakımından çok zengin gıdalardır. Bu besinler kişilere akut atak olduğu dönemlerde yasaklanmaktadır. Yumurta, peynir ve süt gibi besinler iyi bir protein kaynağıdır ve diyette sınırlı şekilde yer verilebilir. Eğer kırmızı eti çok seviyor iseniz günlük yaklaşık olarak 6 gramı geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz.
Yemeklerin içerisinde kullanılan yağ kişilerde ürik asit atımını azaltacaktır. Aşırı yağ üretimi vücutta birikeceği gibi ürik asit seviyesini yükseltebilir. Bu nedenden ötürü yağ kullanımı minimuma indirilmelidir.
Ürik asit seviyesinin düşürülmesi için kişilerin özellikle sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeleri önerilir. Bu besinler idrarı alkali yapacaktır ve ürat kristallerinin erime gerçekleştirmeden çökmesini önleyecektir. İdrarın alkali olması halinde kişilerde ürik asit seviyesinin düşürülmesini sağlayacaktır.
Gün içerisinde bol sıvı tüketilmesi önerilir. Ancak bu hususta meyve suları ve gazlı içecekler değil kişilerin suya ağırlık vermesi gerekir.
Alkol içeren içecekler ve gıdalar kişiler için sakıncalı olacağı için uzak durulmalıdır.
Aşırı kilo potansiyeline sahip olan kişiler ve gut hastalığı olan kişilerin hızlı kilo vermesi önerilmemektedir. Hızlı verilen kişiler bünye de ürik asit yükselmesine yol açabilir. Bu hususta kişilerin ayda 2 kilo kadar, zayıflatan diyet listeleri tercih etmeleri gerekir. Normal düzeyden daha fazla verilen kilolar sağlık açısından kişilerde soruna yol açabilir.
Mantar, ıspanak ve tahıllar diyette aşırıya kaçmadan sınırlı olarak tüketilebilir.