{ "title": "Tartarik Asit", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/tartarik-asit.gif", "date": "21.01.2024 06:27:40", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Tartarik asit, kristal yapılı olan bu asit genel olarak bitkilerde ve meyvelerde yaygın şekilde görülür. Organik bir asit olan tartarik asidin kimyasal formülü C4H6O6 şeklindedir ve yoğunluğu ise 1,788g/cm olmaktadır. Tartarik asit başta sanayi olmak üzere farklı sanayi dallarında da kullanılır. Bu asit genelde şarabın mayalanması için tercih edilir ve mayalanması sırasında potasyumun yan ürünü olarak oluşturulur.

Tartarik asit yün boyama, cilalama, jelâtin, tatlılar ve gazozların içerisinde sık kullanılmaktadır. Bunun dışında ise antimon potasyum tartarları da genelde böcek ilaçları ile mordan olarak tercih edilip kullanılır. Çoğunluklu üzüm meyvesinin içerisinde bulunan tartarik asit üzüm dışındaki bazı meyvelerde de oluşmaktadır. Ancak bu meyvelerde görülen tartarik asitlere deksro tartarik asit adı verilmektedir. Rasemin karışımından oluşan tartarik aside ise levo adı verilmiştir. Tartarik asitler suda çözülebilen dikarboksilik asitler arasında yer alır.

Tartarik Asit Kullanım Alanı
" } ] }