{ "title": "Sodyum Klorit", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/sodyum-klorit-3915.jpg", "date": "19.01.2024 14:42:39", "author": "Ramazan Atay", "article": [ { "article": "
Sodyum klorit genellikle temizlik, dezenjekte edilme, içme sularında ve gıda sektöründe karşımıza çıkan bir kimyasal bileşen olup hayatımızın birçok alanında kullandığımız bir bileşen maddedir. Suların temizlenmesinde ve özellikle de temizlik malzemelerinde sık sık kullanılan bu maddenin dikkatli kullanılması oldukça önemli bir husustur. Sodyum klorit ayrıca tekstil ürünlerinde de kullanılan bir bileşendir. Görüldüğü üzere hayatımızın birçok alanında kullandığımız bu bileşen oldukça berrak bir sıvı olup genellikle sarı rengiyle bilinmektedir. Bu yazımızda sodyum klorit bileşeninin kullanıldığı alanları, içerisinde yer alan bileşenleri ve nasıl kullanıldığı konusunda birtakım bilgiler vereceğiz.

Periyodik Cetveldeki Yeri

İsmi sürekli olarak sodyum klorat ile karıştırılan bu kimyasal bileşen periyodik cetvel üzerinde de sodyum ile kolaritin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Sodyum bilindiği üzere NA kısaltmasıyla bulmacalarda sık sık karşımıza çıkmaktadır. Klorit ise CIO2 bileşenlerinin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Sodyum kloritin kimyasal bileşeni ise NACIO2 bileşeni olarak bilinmektedir. Moleküler ağırlığı 90.5 g/mol olup kokusu tipik kategorisine girmektedir. Toplam alkalit düzeyi maks 3 seviyesinde olup pH değeri 11.0 ile 12.5 değerlerindedir. Bu değer oldukça yüksek olması sebebiyle temizlik malzemelerinde ve dezenfekte işlemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Sodyum kloritin pH değeri bakımından oldukça yüksek olması bu bakımdan oldukça önemli bir husustur.

Kullanım Alanı

Son olarak da Sodyum Klorit ile ilgili olarak en merak edilen hususa yani kullanım alanına geldik. Bu bileşenin günlük hayattaki kullanımı oldukça yaygın olup birçok alanda kullanıldığını görmek mümkündür. Birçok temizlik malzemesinin bileşenlerine baktığımız zaman sodyum kloriti görebiliriz. Özellikle deterjanların içerisinde yer alıp kullanılan alanlarda küflerin oluşumunu önleyici etkisi bulunmaktadır. Biyolojik atıkların doğaya daha kolay karışmasında sık sık sodyum klorit kullanılmaktadır. Özellikle endüstriyel ürünlerin atık haline geldikten sonra strilize edilmesine ve oluşan kötü kokunun bastırılmasında kullanılmaktadır. Amonyak tesislerinde kullanılan atıkların klorlanma işlemi mümkün olmadığı yerlerde sodyum klorit tercih edilmektedir.

Bu güçlü bileşen aynı zamanda da tuzlu deniz sularının dezenfekte edilmesinde kullanılmaktadır. İçme sularının arıtılmasında ve keskin kokusunun azaltılmasında kullanıldığı bilinmektedir. Sodyum klorit aynı zamanda tıpta birtakım tedavi araçlarıyla beraber kullanılmaktadır. Özellikle de ameliyat malzemelerinin dezenfekte edilmesinde kullanıldığı bilinmektedir. Lenslerin solüsyon yöntemiyle kirletmesini önlemek için de kullanılmaktadır.

Beyazlatıcı Etkisi ve Suların Temizlenmesindeki Yeri

Sodyum kloritin en sık kullanıldığı alanlardan birisi de gıda ürünlerinin işlenmesi sırasındaki kullanımıdır. Özellikle mantar ve küf önleyici bir etkisi bulunması sebebiyle gıda sektöründe meyvelerin ve sebzelerin temizlenmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Şeker, nişasta, wakslar ve merhem gibi ürünlerin beyazlatılmasında sık sık sodyum klorit kullanılmaktadır. Tekstil ürünleri arasında özellikle kâğıdın beyazlatılmasında endüstriyel bir ağartıcı olarak bilinmektedir.

Sodyum kloritin bu yönlerinin yanı sıra ayrıca suların temizlenmesindeki yeri de oldukça önemlidir. Su arıtımında suyun saflaştırılması ve defenzektasyonu işlemlerinde oldukça etkili bir kimyasaldır. Suda yosun oluşumuna karşı da etkisi görülmektedir. Bu bakımdan kanalizasyon sularındaki yosunu temizlemesi ve oluşan kötü kokuyu önlemek amacıyla sodyum kloritin kullanıldığı bilinmektedir. Son olarak hijyenin en çok önemsendiği yer olan hastanelerde de bu kimyasal bileşenin sıklıkla kullanıldığını söyleyebiliriz.

" } ] }