{ "title": "Sirke Ruhu", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/sirke-ruhu-7623.jpg", "date": "20.01.2024 07:56:01", "author": "Canan Özüt", "article": [ { "article": "Sirke ruhu, beyaz sirke ya da diğer adıyla sirke ruhunun adı şeffaflığından gelmektedir. Saf sirke endüstriyel olarak basit üretilen sirke olmasından ötürü mali değeri diğer sirkelerden ucuzdur. Ülkemizde pek bilinen bir ürün olmasa da yurt dışında şişesinin yani litresinin raf fiyatı 1 dolardan azdır.

Sirke ruhu, mısır şekeri ya da şeker pancarından elde edilir. Önce şeker maya hale getirilir. Bu durumda alkol değeri yoğun bir yapı elde eder. İlk mayalama sonunda ortaya çıkan yoğunluk kısmen %90 civarında olur. Sonrasında alkol asit asetiğe çevrilir. Buda ikinci mayalama işlemidir. Bu durum ilk mayalama bazı bakteri ve oksijenin eklenmesiyle elde edilir. Bu mayalama yöntemi hem alkolü asit asetiğe dönüştürmeye hem de pratik olmasına sebeptir. Sonrasında sıvı süzülür ve pastörize edilerek şişelenir. Ürünün üzerindeki derece miktarı asit asetik oranını göstermektedir. Bu değer saf sirkede %10 oranındadır. Üretimi endüstriyel olsa da bu sirkeye doğal denir. Bunun nedeni ise çoğu durumlarda herhangi bir zararı olmamasıdır.

Sirke ruhunun faydaları; %10 değerinde asit asetik içeren saf sirke geçmiş zamanlardan beri kullanılmaktadır. Sağlığa hiçbir zararı yoktur. Başka bir değişle saf sirke (Sirke ruhu) biyolojik olarak çözülebilen bir sıvıdır ve çoğu insanında yaptığı gibi evlerimizde temizlikte kullandığımız çoğu ürünün aksine atmosfere hiçbir zararı yoktur. Tek kötü yanı kokusudur. Ama bununda çözümü mevcuttur sirke ruhuna yani saf sirkeye 2-3 damla parfüm esansı damlatırsak bu koku ortadan kalkmaktadır.

Sirke ruhunun farklı yerlerde kullanılması
" } ] }