{ "title": "Pikrik Asit", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/pikrik-asit-6296.jpg", "date": "20.01.2024 11:46:30", "author": "Ramazan Atay", "article": [ { "article": "
Sarı renkteki kristal katı bileşen olan pikrik asit adının Yunanca acı anlamına gelen pik ve ros kelimelerinin birleşiminden almaktadır. Gerçekte de bu bileşenin tadı oldukça acıdır. TNP kısaltmasıyla bilinen asit yapılı bir kimyasal bileşendir. Pikrik asit genellikle patlayıcı maddelerin TNT içerisinde yer alan bir bileşen olup etkisi oldukça kuvvetlidir. Bu sebepten ötürü bilimsel deneylerde kimyasal patlamalar gerçekleştirmek amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca renginden ötürü sanayi kuruluşlarında ve tekstil ürünlerinde sarı rengi elde edebilmek amacıyla da kullanıldığı bilinmektedir. İlaç sektörü açısından sıklıkla antiseptik amacıyla kullanılırken aynı zamanda da tarım ilaçlarının yapımından sentez işleminde kullanılmaktadır.

Pikrik Asidin Tarihçesi ve Günlük Hayattaki Kullanımı

Pikrik asidin ilk olarak ortaya çıkması 1711 yılında ünlü kimyager Woulfe tarafından keşfedilmiştir. 1799 yılında ise bir başka kimyager Welter tarafından tuzlarına ayrışma işlemi keşfedildi. Bu işlem sonrasında pikrik asidin hem patlayıcı yönü hem de sanayi ürünlerinde kullanılabilmesine olanak sağladı. Son olarak ise 1842 Laurent tarafından birçok özelliği ortaya çıkarıldı. Özellikle de üzerinde etkisini gözlemlendiği ipek, yün, indigo ile anilin gibi maddelerde denenerek olumlu sonuçlar alınmaya başlandı. Sonrasında ise patlayıcı madde yapımında da kullanılmaya başlandı. Tüm bu süreçler sanayi devrimiyle birlikte pikrik asidin önemine daha çok ihtiyaç duyulduğunu gösterdi. Günümüzde de hala etkin bir şekilde sanayi ve tekstil gibi endüstriyel alanlarda sıklıkla kullanılmaya başlandı. İlaç sektöründeki etkisini oldukça fazla olup yanıklarda kullandığımız merhemlerin içerisinde daha hızlı ve etkin bir şekilde yarar sağlaması için pikrik asit kullanıldığı bilinmektedir.

Pikrik Asidin Genel Özellikleri Nelerdir?

Pikrik asit sarı renkteki billursu bir yapıya sahip katı bileşendir. Kimyasal formülü C6H3N3O7 olarak bilinmektedir. Tirinitrofenol adıyla da bilinmektedir. Moleküler kütle değeri 229.1 g/mol. Dür. Yoğunluğu ise 1.76 g/cm3 olarak tespit edilmiştir. 122 santigrat derecede erir ve yün işlenmesinde sarı rengini bu sıcaklığa ulaştıktan sonra vermeye başlar. İçerisinde yer alan ve pikrat adı verilen tuzlu bileşen sayesinde patlayıcı etki göstermektedir. Bu sebepten ötürü de patlayıcı maddelerde kullanımı oldukça yaygındır. Özellikle de amonyum pikratın kullanılması en çok tercih edilen bileşendir. Eski dönemlerde ağır ve hareket ettirmesi oldukça güç olan topların mermilerinde de pikrik asit türünün kullanıldığı bilinmektedir.
" } ] }