{ "title": "Nitrik Asit Kullanım Alanları", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/nitrik-asit-kullanim-alanlari.gif", "date": "19.01.2024 10:17:19", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "
Nitrik Asit Kullanım Alanları, bakımından oldukça yaygın asitler arasında yer almaktadır. Sıvı halde, berrak ve sarımtırak bir madde olan nitrik asidin içerisinde azot, hidrojen ve oksijen atomları bulunmaktadır. Nitrik Asidin üç şekilde üretildiğini görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki Şili günerçilesinin sülfürik asitle reaksiyona sokulması sonucunda, ikincisi amonyak kullanımı ile ve üçüncüsü de havadaki bileşenlerin yakılması ile gerçekleşmektedir. Günümüzde en yaygın kullanılan üretim şekli ile amonyağın katalik suretle yakılması olarak karşımıza çıkmaktadır.

Nitrik Asit Üretimi Nasıl Yapılır?

Çok eski zamanlardan beri bilinmekte olan nitrik asit, önceleri Peru, Şili ve Bolivya çöllerinde bulunmakta olan nitratın sülfürik asitle beraber ısıtılması sonucunda elde edilmekteydi. 1. Dünya savaşı sırasında en büyük nitrat üreticisi Şili ile Almanya'nın arası pek iyi değildi. Almanya patlayıcı yapımında çokça nitrik aside ihtiyaç duyduğundan Şili'den bunu temin etmenin sıkıntılı olduğunu gördüğünden dolayı nitrik asit üretmenin başka yollarını aramaya başlamıştır. Bunun üzerine de Alman kimyacı Fritz Haber'in havada bulunan azottan amonyak elde etmenin sonra da bunu yüksek sıcaklıkta ve havadaki oksijenle birleştirmek suretiyle nitrik asit üretmenin mümkün olduğunu keşfettiği görüldü. Wilhelm Ostwald adlı kimyacının da bu yöntemin sanayide kullanılabilmesi için gerekli buluşları gerçekleştirdiği görüldü.

Nitrik Asit Nerelerde Kullanılır?
" } ] }