{ "title": "Mide ilacı asit midir baz mı", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/mide-ilaci-asit-midir-baz-mi-2531.jpg", "date": "20.01.2024 06:03:21", "author": "Nazlı Turan", "article": [ { "article": "Mide ilacı asit midir baz mı, bu sorunun cevabını genel olarak mide ilaçları baz diye cevaplayabiliriz. Fakat bazı istisnalar olabileceğini unutmamak gerekir. Örneğin proton pompası inhibitörü ilaç grubuna dahil olan lansoprazol etken maddesinin pka değeri 3.83 civarında yani asidik karakterlidir. Fakat propantozol adlı etken madde de mide ilaçlarında bulunur ve pka değeri 9 civarındadır. Yani baziktir. Diğer bir örnek de kalsiyum karbonattır. Bazik karaktere sahip mide ilaçlarında bulunan bir maddedir. Öncelikle mide ilaçlarının neden kullanıldığını anlatalım.

Mide ilaçları neden kullanılır?

Mide hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaç çeşitleri: Proton pompası inhibitörü, H2 reseptörleri antagonistleridir (Bloköler). Bunlara genel olarak mide koruyucu veya asit düşürücü ilaçlar denilmektedir.

Mide ilaçları çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen mide kökenli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bu mide hastalıklarının birçok sebebi olabilir. Mide hastalıklarının sebepleri arasında en çok stres, yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı alkol tüketme, iklim değişiklikleridir. Başlıca mide hastalıkları: gastrit (Mide zarı iltihabı), mide ülseri, reflü, mide ekşimesi.

Gastrit: Mide zarında iltihaplanma sonucu ortaya çıkan rahatsızlıktır. Mide zarı normalde midenin iç çeperini kaplar ve mideyi asitlerden, mekanik darbelerden korumaktadır. Bu zarın iltihaplanması sonucu oluşan gastrit iki çeşittir. Kronik ve akut gastrit. Kronik gastrit uzun sürelidir. Akut gastrit ise dönemsel olan daha kısa süren hastalıktır. Belirgin belirtileri: bulantı, kusma, gaz şişkinliği, geğirme, mide ekşimesi, karın ağrısıdır. Bu kronik gastrit sebebinin %90 Helicobacter pylori adlı bir bakteridir. Bu bakteri on iki parmak bağırsağı ülserine, mide kanserine, mide ülserine de neden olmaktadır. Kronik gastrit hastaları beslenmelerine dikkat etmek zorundadır. Özellikle çok yağlı, çok acı yiyecekler tüketmekten kaçmaları gerekir. Soğuk, ekşi, asitli içecekler tüketmemelidir. Stresten uzan yaşamalı. Kahve, alkol, nikotin gibi maddelerden uzak durmalıdır. Ayrıca kişi düzenli uyku uyumalıdır.

Mide ilacı asit midir baz mı, mide ilaçlarından proton pompası inhibitörü olanlar (Lansoprazol, omeprozol, esomeprazol, pantoprozol) midede asit üretimini azaltarak kişiyi rahatlatıcı etki gösterir.

Mide ülseri: Mide zarının belirli bölgesi zarar görmüş ve tahrip olmuştur bu hastalıkta. Asidik mide suyu ve besin bulamacı teması sonrasında kişi de sancı meydana gelir. Mide ülserinin nedenlerinden bazıları: Helicobacter pylori, stres, huzursuzluk, kahve, çay, acı baharatlar. Mide ülserinin tedavisinde daha çok asit oluşumunu önleyici maddeler kullanılmaktadır. Ayrıca tuz asidini bağlayacak asitler, yani antasitler de kullanılabilir. Fakat Helicobacter pylori etkenli olan mide ülserinde bu ilaçlara ek olarak antibiyotik kullanımı da önerilmektedir. Mide ülserinin belirtileri: bulantı, kusma, öğün sonraları üst katında meydana gelen ağrı, mide kramy, yağ hazımsızlığı, mide ekşimesi, geğirme, şişkinlik hissi.

Reflü: Mide asidinin sürekli geri gelmesi sonucu yemek borusunda meydana gelen kronik iltihabi bir hastalıktır. Aşırı kilo, mide kapağına baskıyı artırır bu da mide kapağının gevşemesine ve mide asidini yemek borusuna kaçmasına neden olur. Sigara kullanımı ve aşırı alkol tüketimi sonrasında mide kapağının gevşemesine ve mide asidinin yemek borusuna geçmesine sebep olur. Mide asidini bağlayan ilaç grupları kullanılmasi önerilir. Fakat ise yaramadığı takdirde ameliyat gerekebilir.

Mide ilacı asit midir baz mı bu sorunun cevabını baz olarak vermiştik. Ayrıca mide hastalıklarını ve sebeplerini de anlattık. Buradan anlayacağınız gibi özellikle beslenmenize dikkat etmeniz gerekiyor. Mide rahatsızlıkları yaşıyorsanız özellikle asidik karakterli besinlerden, içeceklerden uzak durmalısınız. Çünkü bunlar midedeki asit oranını arttırmaya neden olur. Fakat tedavi yöntemi midedeki asit oranını azaltmaktır. Bu yüzden de genelde bazik ilaçlar tercih edilir.
" } ] }