{ "title": "Mide Asidine Ne İyi Gelir", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/mide-asidine-ne-iyi-gelir.gif", "date": "18.01.2024 23:14:08", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Mide asidine ne iyi gelir, Mide asidi tüketilen besinlerin midede sindirilmesi ve parçalanmasına yarayan asitli bileşendir. Gıdaları bağırsakta sindirebilir hale getiriyor ve midede parçalanmasına yardımcı oluyor. Ancak mide asidinin fazlalılığı kişide bazı hastalıkların oluşumuna yol açabilir. Midede artış gösteren asit öncelikle gastrit ardından ise ülser gibi hastalıkların oluşumuna yola açabilir. Eğer asit kişide yemek borusuna doğru kaçış yaparsa bu durumda reflü sorunu oluşabilir.

Mide Asidinin Belirtileri Nelerdir?
Mide Asidine Ne İyi Gelir?

Mide asidi kişide normal fazla düzeylerde oluşuyor ise öncelikle kişinin günlük yaşamda tükettiği besinlere çok dikkat etmesi gerekir. Özellikle sebzeler, meyveler ve lifli besinler mide asidinin fazlalaşmasına yol açmamaktadır. Ancak yağlı, acılı ve bol baharatlı besinler asidin yoğunlaşmasına sebebiyet verebilir. Düzenli bir beslenme programınız ve günlük yaşamda da çok sağlıklı beslenme taraftarıysanız mide asidinizin çok olmasının altına da yatan bir hastalık sorununuz olabilir. Böyle durumlarda doktor kontrolünde mide asidini azaltacak ilaçlar kullanmanızı gerekebilir.

Proteinler: Özellikle taze balık ve baklagiller proteinler bakımından çok zengin gıdalardır. Ancak protein bakamından çok zengin olan dana eti kişilerde protein ihtiyacını karşılarken bir yandan asidin artış sağlamasına yol açabilir. Dana eti veya kırmızı et yerine alabalık, ton balığı, somon, ringa, uskumru ve mercimek, kuru fasulye, barbunya gibi besinler tercih edilebilir. Tavsiye edilen besinler mide asidini dengelemekte çok faydalı olacaktır.

Sebzeler: Lif bakımından ve mineral, vitamin açısından çok zengin olan sebzeler özellikle çiğ tüketildiği zaman mide asidi sorununun giderilmesinde fayda sağlar. Brokoli, marul, patlıcan, enginar, lahana ve şalgam lif aşısından zengin kaynaklı sebzelerdir. Şayet bu sebzelerden bazıları gaz içerikli olduğu için çok aşırı miktarda tüketmemek gerekir.

Meyveler: A, E, C, B vitaminleri ve mineraller açısından zengin olan taze meyveler mide asidi üretiminin artış göstermesini engeller. Mide asidinin denge de durmasına fayda sağlayan bu meyvelerden turunçgiller, çilek ve ananas mide asit oranının artış sağlamasına yol açabilir. Bu meyveler yerine ahududu, böğürtlen, avokado, karpuz ve yaban mersini tercih edilebilir. Önerilen meyveler mide asidine iyi geldiği için kişilerde mide asidi probleminin giderilmesinde fayda sağlayabilir.
" } ] }