Mide asidi, kişilerde hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi durumlarda daha çok görülmektedir. Aynı zamanda gıdaların midede parçalanmasını sağlayan mide asidi, gastrit ve peptik ülser gibi altta yapan hastalıkların biri olarak da gösterilebilir. Mide asidinin dindirilmesi için ilaç tedavisine başlanabilir veya mide asidine iyi gelecek gıdalar tercih edilebilir. Özellikle asit üretiminin azaltılması ile mide asidi belirtileri de en aza indirebilir. Ayrıca lifli besinler, bazı meyveler ve baklagiller mide asidi sorunun en aza indirebilmesi adına fayda sağlamaktadır. Mide asidi şikâyetinin çok olduğu dönemlerde yağlı besinler, asitli içecekler, baharatlı besinler ve turunçgiller tüketimini en aza indirilmelidir. Bu sayede mide asidi sorunu da en aza indirilecektir.
Midede Aşırı Aside İyi Gelecek Besinler
Mide asidi eğer çok sıklıkla değil de ara sıra da görülüyorsa, yediğiniz bazı besinleri gözden geçirmeniz size fayda sağlayacaktır. Lakin mide asidinden dolayı midenizde aşırı yanma hissi oluşuyorsa mutlaka sağlık kuruluşuna gidip doktor tavsiyesi almanız daha faydalı olacaktır. Aksi halde midede olası reflü sorunu veya ülser hastalığı görülebilir. Bu hastalıklarda kişilerde yanma, mide ağrısı, midede ekşime ve ağza acı su gelme gibi belirtilere yol açmaktadır.
Sebzeler: Sebzeler mide da görülen sorunları en aza indirmek de çok fayda sağlamaktadır. Özellikle mide asidinden dolayı kaynaklanan mide yanması şikâyetinin dindirilmesi için vitamin ve mineral bakımından zengin olan sebzeler gün içerisinde aksatılmadan tüketilmelidir. Bunun için haşlanmış veya buharda pişirilmiş hafif ama sağlık için faydalı pişirilme teknikleri ile sebzeler tüketilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler buharda pişirilmiş veya çiğ olarak tüketilebilir. Aynı zamanda domates ve brokoli gibi asit oranı fazla olan besinlerden de kaçınmak gerekir.
Meyveler: Lif bakımından çok zengin olan posalı meyveler mide sorunlarının giderilmesinde de fayda sağlar. Sindirimi kolay olan meyveler, mide asidi üretimini de minimuma indirir. Özellikle kivi, ananas, turunçgiller ve çilek gibi asit oranı fazla olan meyvelerden kaçınmak daha faydalı olacaktır. Bilhassa portakal meyvesinin asit düzeyi diğer meyveler daha fazla olduğu için mide şikâyeti olan kişilere yasak olan meyvelerden biridir.
Tahıllar: Magnezyum, B vitaminleri, selenyum ve demir açısından çok zengin olan tam tahıllı gıdalar mide sağlığında olduğu gibi genel sağlık açısından da son derece faydalıdır. Midede asit oranını en aza indiren tam tahıllı ürünlerden her gün tüketmek gerekir.
Yasak Olan Besinler
Kafeinli ve gazlı içecekler (Kola ve kahve gibi) mide asidinin artmasını sağlamaktadır.
Hayvansal yağ içeren gıdalar olabildiğinde en aza indirilmelidir.
Sigara kullanılıyor ise en kısa zamanda bırakılmalıdır.
Aşırı kilolarınız varsa kilo vermeniz sorunun giderilmesinde fayda sağlayacaktır.
Yemek yedikten sonra birkaç dakika dik oturmak gerekir. Eğer yemeğin ardından direk yatarsanız mide asidinin artmasına neden olursunuz.
Süt ve süt ürünleri mide asidin artmasına neden olabiliyor. Ancak yağ oranı azaltılmış ürünler tercih edilirse midede sorun teşkil etmeyecektir.