{ "title": "Mide Asidi Neden Mideye Zarar Vermez", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/mide-asidi-mideye-neden-zarar-vermez.gif", "date": "22.01.2024 01:40:52", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "
Mide Asidi Neden Mideye Zarar Vermez, Dünya üzerindeki her canlı gibi, insanlar da bir yaradılış harikası varlıklardır. Yüce yaradan öyle bir düzen ve nizam üzerine yaratmıştır ki, bütün sistem belli bir dengeye sahiptir. Her canlının yaşamsal varlığını sürdürebilmesi için, organlarının çalışması lazımdır. İnsanlar içinde bu durum aynı şekildedir. Bütün canlılar gibi, insanlarında yaşamalarını sürdüre bilmeleri, organlarının işlevine bağlıdır. İnsan vücudundaki her organın belli bir görevi vardır. Midemizde bu organlardan sadece bir tanesidir. Midemiz yediğimiz içtiğimiz her yiyeceğin sindirilerek, gerekli organizmalara ayrışmasını sağlamaktadır. Yani vücudumuzda faydalı hale gelebilmesi için, bir çeşit değişiklikten geçirilmesi gerekir. Bu değişimin başladığı organ ise midedir.

Midedeki sindirim nasıl gerçekleşir?

Midemiz her aşaması kompleks bir amaca hizmet eden, üstün bir yeteneğe sahiptir. Yediğimiz gıdalar ilk olarak ağzımızda öğütüldükten sonra, yemek borusundan geçerek mideye ulaşır. Midedeki sindirim sistemi ağzımızdaki sindirimden biraz daha farklıdır. Midemize gıda ulaşır ulaşmaz, mide üzerindeki asitler, gastrit adı verilen ve bir halıyı delecek kadar etkili olan asitleri salgılamaya başlar. Bu sıvı ile pepsin ve hidroksolit asit denilen kimyasal öğütücü sıvılarda salgılanır. Protein gibi sindirilmesi zor besinler için, bu sıvıların salgılanması zorunludur. Bu asitler öyle güçlü öğütücüler ki, zeytin çekirdeğini bir eriterek, bağırsaklarda herhangi bir tıkanıklık yaratmasına engel olurlar.

Bu kadar etkili asitler nasıl oluyor da mideye hiçbir zarar vermiyor?

Mide kendi bünyesinde üretilen asitler tarafından, kendisi de bir et parçası olduğu halde, Allah'ın büyük bir hikmeti olarak herhangi bir zarar görmez. Bunun nedeni ise yine yüce yaratıcının sonsuz kudretinin ispatı niteliğindedir. Çünkü, midede bulunan girintili çıkıntılı duvarların derinlikleri sayesinde mide, kendisini sindirmez. Mide duvarındaki derin çukurlarda, çok ayrı niteliklere sahip hücreler yer almaktadır. Muhteşem bir denge içinde, midedeki bazı hücreler, asit salgılarken, bu hücrelerin yanındaki hücrelerde, mukus adı verilen yapışkan bir sıvı salgılar. Bu sıvı midenin yüzeyini kaplar ve midenin duvarını öğütücü diğer asitlere karşı tıpkı bir kalkan gibi korur. Bu sayede enzimlerin mideye hasar vermesini engeller. Mukus mideyi mide asitlerinden koruduğu gibi, insan vücuduna zarar veren ve enfeksiyona sebep olan virüsler ve birçok hastalığa sebep olan mikropların da hücrelerin içine yerleşmesine engel olur. Diğer taraftan da yiyeceklerin kanal içindeki hareketlerini kolaylaştıran kayganlaştırıcı bir unsurdur.
" } ] }