{ "title": "Meyvelerdeki Asitler", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/meyvelerdeki-asitler.gif", "date": "20.01.2024 07:37:46", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Meyvelerdeki asitler, Asitler, su ve hidrojen iyonu üreten hidrojen bileşenlere verilen addır. Hidrojen iyonlar çözeltileri asidik yapma özelliğine sahiptir. Turnusol kağıdına kırmızıya çeviren maddeye asit denir. Bazı asit türleri doğal olarak bazı meyve ve sebzelerde bulunur.

Askorbik asit: bu asit portakal, mandalina, limon gibi turunçgillerde doğal olarak bulunmaktadır.

Benzoik Asit: Beyaz renkte iğne ve yaprakçık görünümünde bir tür maddedir. Gıdalarda bozulma sürecini uzatarak bozulmaya engel olur. Reçel, marmelat ve meyve sularında sıkça kullanılır. Benzoik asit doğal olarak farklı meyvelerde, bitkilerin yapraklarında ve meyvelerin kabuk kısmında bulunur. Gıdalara ekstra eklendiğinde gıdaların tadında değişikliğe neden olur.

Folik Asit: Canlı tüm hayvan ve bitkilerin yapısında az da olsa bulunan bir asit türüdür. Folik asit daha çok koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Ayrıca peynir, süt, karaciğer ve böbrek gibi gıdalarda da bir miktar bulunmaktadır. Vücutta yaşanan folik asit eksikliği kansızlık hastalığına yol açabilir.

Sorbik Asit: Küf mayaların gelişimini önleyen bir asit türüdür. Bu özelliği ile çoğu yiyecekte koruyucu olarak kullanılmaktadır. Bu asit türü kokusuz ve tatsızdır.
" } ] }