{ "title": "Magnezyum Hidroksit", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/magnezyum-hidroksit-1103.jpg", "date": "22.01.2024 00:52:45", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "Magnezyum hidroksit; magnezyum elementinin elde edilmesi amacıyla kullanılan bir cevherdir. Kimyasal formülü (Mg (OH)2)'dir. Toprak alkali metalleri arasında bulunan magnezyum ve hidroksit iyonu sentezlenerek ortaya çıkarılan reaksiyon sonucu oluşur. Çok kuvvetli bir baz olan bu maden kimyagerlerin oldukça sık kullandığı kuvvetli bazlardan biridir.

Genel Özellikleri Nelerdir?

Suda tamamen çözünen magnezyum hidroksitin iyonlaşma oranı ise %99,87'dir. İyonlaşma ve titrasyonlarda iki değerli olması da bilinen başka bir özelliğidir. Bu cevherin sentez reaksiyonu dışında magnezyum metalinin hidritasyon ile yükseltgenmesi neticesi ile de elde edilebildiği bilinmektedir. Ancak bu yöntemle tepkime veriminin daha düşük olması ve reaksiyon sırasında şiddetli hidrojen gazı çıkması nedeni ile bilim adamları magnezyum hidroksit elde etmek için genellikle sentezleme yöntemini tercih etmektedirler.

Kullanım Alanları

Bu madde suda magnezya sütü olarak bilinen bir süspansiyon oluşturur. Bu süspansiyon ise müshil ya da bir antiasit olarak sağlık uygulamalarında kullanılmaktadır. Ayrıca bu süspansiyon güçlü bir alkali olduğundan çeşitli alanlarda asit düzenleyici olarak da karşımıza çıkar. Bunların yanı sıra gıda sektöründe peynir üretimi sırasında rennet arttırıcı olarak ve konserve üretim aşamaları sırasında sebzelerin rengini korumak için stabilizör olarak da kullanılır.

Güvenlik Önlemleri

Magnezyum hidroksit ile oluşturulan yüksek konsantrasyonlu çözelti deri ile temas ettiğinde yanma, kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu nedenle magnezyum hidroksitle temas eden kişilerinkişilerin acilen sağlık kuruluşlarına başvurması gereklidir. Yutulması halinde mide ve yemek borusunda şiddetli kanamalara neden olacaktır.

Maddenin bu etkilerinin yanı sıra seyreltik çözeltisi de aynı şekilde sindirim sistemi, mide ve yemek borusunda kanamalara sebep oldurken, derişik çözeltisi de yine kusma, karın ağrısı, mide kanaması, şiddetli kramplar ve ses tellerinde hasar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu gibi vakalarda acil müdahale edilmemesi durumunda büyük hayati tehlikeler ortaya çıkabilir.
" } ] }