{ "title": "Laktik Asit Nasıl Atılır", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/laktik-asit-nasil-atilir.gif", "date": "20.01.2024 01:22:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Laktik asit nasıl atılır, laktik asit yoğun egzersizde vücutta oluşan bir enzimdir. Enzimin birikmesiyle birlikte vücutta yorgunluk ve kaslarda ağrı meydana gelir. Bilimsel olarak antrenman öncesinde vücutta karbonhidrat ve glikoz depolarında biriken ve kullanıma hazır olan, kaslar dinlenme aşamasında sertleşmeyen, kasılmayan bir durumdadır. Kaslara giden kan akışının normal seyirde olması, damarlar sertleşmemiş ve yeteri kadar kan ve oksijen taşıyabilecek haldedir.

Laktik asit nasıl yükselir?

Egzersize başlandığı zaman vücut önce glikojeni enerjiye çevirmekte ve güç elde etmektedir. Glikojen hızla kana karışan ve hızlı bir şekilde enerjiye dönüşen özelliktedir. Glikojenden güç elde eden vücut, kullanıma hazır olan karbonhidratları enerjiye çevirmeye başlar. Bu sırada dolaşım ve solunum sistemi dokulara yeteri kadar oksijen taşır. Bu sırada glikojenden elde edilen enerjiyle kaslarda sıkışma ve kasılma olur. Egzersizlerin yoğunluğu arttıkça, enerji için gereken oksijen oranı artar. Enerjiye çevrilen karbonhidratla birlikte kasılan kaslarda sıkışan damarlardaki kan oranı ilk baştakine oranla daha az miktarda kan ulaştırmakta, içinde daha az oksijen olan kanın ulaşmasıyla, vücutta karbonhidrat yakımı sırasında daha fazla oksijen kullanmak yerine, kendisine oksijensiz ortamda enerji üretimine başlar. Oksijensiz ortamda enerji üretilmesiyle birlikte vücutta bulunan laktik asit değerlerinde yükselme olur.

Laktik asit nasıl atılır?

Laktik asit dinlenme sırasında bile, vücutta az miktarda bulunmaktadır. Laktik asidin yoğun egzersizlerle üretilmesinden sonra, bu kaslardan alınarak karaciğere taşınmaktadır. Burada tekrar enerji kayağı olarak kullanılmak üzere karaciğer tarafından parçalanır. Bu yoğunluk sırasında laktak yapımıyla, yıkımı arasında belirli bir denge bulunmaktadır. Bu işleyiş egzersizde glikojen depoları boşalıncaya kadar devam eder. Kişinin bedeni vücudun ürettiği laktik asidi enerjiye çevirmeye alışkın olursa, hücreleri bunu karaciğere taşıyabilecek kadar sağlıklıysa sorun yaşanmaz. Ancak karaciğere taşınamayan, vücutta biriken laktik asit kanla beyne ulaştığında, sinir sistemi yorgunluğun oluşmasını sağlar.

Süt asidi olarak da tanımlanan laktik asit, peynir, ayran, süt, yoğurt gibi süt mamulleriyle birlikte alındığında da vücuda uyku hali veren, yorgunluk hissi uyandıran etkiler yapar. Vücuttaki laktik asidin düşürülmesi egzersizin seviyesiyle dengelenebilir. Yani egzersiz yapmaya alışkın bir bünyenin direnci ve dayanıklılığı, buna alışık olmayan kişilere göre daha yüksektir. İlk kez spor yapan kişilerde buna alışkın bir bünye olmadığından, laktik asidi atmak kolay olmayacaktır. Bunun sağlanması için yoğun egzersiz sırasında arada dinlenme, vücut sıcakken, vücudu soğutma molaları verilmeli, kasların rahatlatılması sağlanmalıdır. Bu kişinin pasif şekilde dinlenmesine göre daha etkili şekilde laktik asit seviyesini düşürecektir. Bu yapılan bilimsel araştırmalar sırasında bu tespit edilmiştir.
" } ] }