{ "title": "Laktik Asit Birikmesi", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/laktik-asit-birikmesi.gif", "date": "19.01.2024 10:45:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Laktik asit birikmesi, egzersiz yapılmasının ardından kaslarda ağrılara neden olan bir durumdur. Glikojen enerjiye çevrilirken, oksijenin azalmasıyla ortaya çıkarak, kaslarda birikim yapar. Kasların alışkın olmadığı şekilde çalıştırılması, kardio egzersizleri ve ağırlık çalışmaları vücutta laktik asit birikmesine neden olur. Düzenli egzersize alışmış olan kasların oksijen ihtiyacı dengelendiğinden, laktik asit üretimi az miktarda olur. Yapılan kardio egzersizlerinden sonra, vücudunuzu soğutma süresi ayırdığınızda, egzersizleri ani olarak bırakmadığınızda laktik asit yüzünden oluşan ağrılar azalabilir.

Laktik asit birikmesi nelere sebep olur?

Kaslarda yorgunluk hissine neden olan laktik asit birikimi sonucunda, kas aktivitesi azaltılır ya da bırakılır. Bu sayede kaslarda, bağlarda, kemiklerde ve kirişlerde hasar oluşması engellenir. Vücudumuzda bu sistem olmasa, kas çalışmaları iskelet sistemine zarar verecektir. Bağlarda kopma, kas liflerinde yırtılma, adalelerde kanama gibi olaylar yaşanır. Kas yorgunluğunun olması, kas hücrelerinin iç ortamının dengesiyle alakalıdır. Kas hücrelerinde laktik asit birikimi, glikojen gibi maddelerin azalması bu dengenin bozulmasına neden olur. Bu değişimlerle kaslar uyarılır ya da kasılır. Bu şekilde kişide yorgunluk etkisi görülmeye başlar.

Yapılan egzersizin türüne ve süresine göre gelişen yorgunluğun nedenleri farklıdır. Yani kısa süreli egzersizler ile uzun süreli egzersizlerde oluşan yorgunluk farklı etkilerden oluşur. Kısa süreli egzersizlerde yorgunluk gelişmesi kaslarda laktik asit birikimi nedeniyle meydana gelir. Uzun süreli egzersizlerde ise kaslarda glikojenin azalması yorgunluğun oluşmasına etki eder.

Laktik asit birikimi kaslarda nasıl giderilir?

Kaslarda fazla miktarda olan laktik asit birikimi nedeniyle sertleşme ve ağrı geldiği zaman, vücutta laktik asidi yeniden glikojene çeviren metabolik süreç işlemeye başlar. Bu sayede laktik asit yeniden enerji için kullanılır. Uzun müddet spor yapmayan kişiler aniden egzersize başlarsa, ağır kas yorgunluğu olarak ortaya çıkan, halk arasında hamlama, et kırığı denilen durum yaşanır. Bu kaslarda uzun süre kullanılmayan hücrelerdeki enerji santralleri mitokondrilerin azalmasıyla, solunum ve dolaşım sisteminin kaslara oksijen yetiştirememesi nedeniyle oluşur.

Laktik asidin neden olduğu etkiler nasıl giderilir?
" } ] }