{ "title": "Kükürt Özellikleri", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/kukurt-ozellikleri-3418.jpg", "date": "20.01.2024 10:39:07", "author": "Burak ÖZBİNİCİ", "article": [ { "article": "Kükürt Özellikleri; Atom numarası Z=16, atom ağırlığı M=32,064 ve simgesi S olan ametal elementtir. Elementleri sınıflandırmasının bulunduğu çizelgede oksijen, selenyum, tellür ve polonyumun bulunduğu sütunda bulunur. Başlıca -2, +4 ve +6 yükseltgenme derecelerini almaktadır.

Fiziksel Kükürt Özellikleri Nelerdir?

Normal koşullarda kükürt iletken olmayan diamagnetik. Sarı bir katı olarak bilinmektedir. Halkalı olan molekül 8 atom içerir (Siklooktakükürt S8) Van der Waals bağlarıyla bağlanmış olan halkalar, sekiz yüzlü billurlar (A denen kararlı biçim; ortorombik olan bu çeşidin özgül ağırlığı 2.070 kg/m3 tür ve karbonsülfür ile çözünmüş kükürtün buharlaşması ile elde edilir) veya prizma biçiminde billurlar (Monoklinik p biçimi; özgül ağırlığı 1.960 kg/m3tür) halinde düzenlenmektedirler. Atmosfer basıncının altında. x halden (3 haline dönüşüm 95,6cta tersinirdir. 1 bar alt kısmında, p kükürt, 119cta ergir. Fakat. Aynı koşullarda. Kükürtün hızla ısıtılması, 112,8cta kükürte geçmeden önce sıvı kükürt verir. Atmosfer basıncında, 160ca kadar sarı bir sıvıdır.

Kimyasal Kükürt Özellikleri Nelerdir?

Olağan sıcaklıkta veya sıcakta, kükürt, iyot, bor, azot, değerli metaller (Altın, platin, iridyum) ve havanın soygazları haricideki bütün elementlerle birleşirler. Yükseltgen veya indirgen rolü oynayabilmektedirler. Kükürt, hidrojenle birleşim sağlayarak hidrojen sülfürü (H2S) verir. Bu madde ile doğada, özellikle de yanardağ kökenli bölgelerde karşılaşılmaktadır. (Fümeroller, madensuyu kaynaklan). Bazı doğal gazlarda ise (Lacq) önemli oranda bulunmaktadır. (Kokmuş yumurta kokusu yaratıcı özellikteler). Zehirli, renksiz ve kolayca sıvılaşabilen (1 bar altında -61Cta) bu gaz, suya oranla daha az İyonlaştırıcı çözücüdür. İndirgen rolü oynayabilir. Sulu çözeltisi, sülfidrik asit, hidrojenosülfürlerin (HS~) ve sülfürlerin (S2) oluşum sağlamasına neden olan aşırı zayıf bir diasittir. Ayrıca kükürtün birçok oksijenli bileşiği bulunmaktadır.
" } ] }