{ "title": "Kostik", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/kostik-5903.jpg", "date": "21.01.2024 09:33:46", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
Kostik: Sodyum hidroksit çekebilen beyaz renkli bir maddedir. NaOH Formülü ile gösterilmektedir. Yumuşak ve kaygan, sabunlu su hissi veren, suda kolaylıkla bir çözelti oluşturur. İnsan dokusuna kaşındırıcı etkisi vardır. Kostik soda ya da sudkostik de denilir. Laboratuvarda ise asidik gazları yakalamak için kullanılır. Endüstriyel olarak birçok malzemenin yapımı ile yapay sabun, yapay ipek, deterjan endüstrisinde ve petrol rafinerilerinde kullanılmaktadır. Kostik bazdır. Su ile birleştiğinde 5 dakika içerisinde sıcaklığı 50 santigrad dereceye çıkararak ortalama 15 dakika sıcak kalır. Sodyum hidroksit kostik soda olarak da bilinir. Sanayi dallarında oldukça kullanımı yaygındır. Bunların başlıcaları tekstil üretiminde kâğıt ve kâğıt hamurundan güçlü bir kimyasal baz olarak içme suyunda ve drenaj temizlemede ile sabun deterjanlarında kullanılır. En çok kostik üretimi dünyada 1998 yılında 45.000.000 ton olarak bilinir. Sodyum hidroksit kimya alanında temel madde olarak bilinir. Kostik saf beyaz katı bir maddedir ve pul granül şeklinde mevcuttur. Kostik çözeltisi sarı kumaş üzerinde leke bırakır. Piyasada üç şekilde satılır. Bunlar; payet kostik, boncuk kostik ve sud kostiktir. Sud kostik sıvı halde bulunur. Payet kostiğin su ile karışımından oluşur. Dökme şeklinde tankerlerle satışı yapılır. Payet kostik granül olarak bulunur.

Kostik geçmişten günümüze kullanımı nasıldır?

Eski Mısırlılar döneminde kostik sabun yapımında kullanılıyordu. Daha sonra sodyum karbonat kostik oluşturuldu. İlerleyen dönemlerde amonyak olarak kullanıldı. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte elektroliz yöntemi devreye girerek kostik üretilmeye başlandı. Kostik soda eskiden sodyum karbonattan üretildi. Kostik yoğun tuzlu su eriği sırasıyla birçok elektroliz yönteminden geçirilir. Pillerin çeperleri çevresinde karbon çubukları bulunurdu. Bunlar anot işi görmektedir. Pillerin dibinde ise katot işi gören sıvı cıva bulunmaktadır. Sodyum klorür pillerden geçerek ayrılırdı. Yani bu bileşikleri ayırırdı. Cıva katotta ise sodyum metali malgama adı verilen bir alaşımı oluştururdu. Serbest hale gelen klor alınıp silindirle içerisinde sıkıştırılarak başka kimyasallarla kullanılarak saklanırdı. Sodyum cıva malgaması suyla temizlenir. Kostik soda ile sodyum metali suyla işlemi girince oluşurdu. Bu işlem sonucunda Arı cıva kalır. Bu cıva ise yeniden aynı işlem de kullanılabilir. Civanın yoğunlaşması ise eriyik buharlaşması yoluyla elde edilir.

Kostiğin risk faktörleri var mıdır?

" } ] }