{ "title": "Kireç Asit Mi Baz mı", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/kirec-asit-mi-baz-mi.gif", "date": "21.01.2024 21:17:53", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kireç asit mi baz mı, kireç taşının farklı derecelerde pişirilmesiyle elde edilen, suyla karıştırılırsa türüne göre havada ya da suda katılaşma gösteren beyaz renkte inorganik esaslı bir bağlayıcıdır. Çok eski dönemlerden itibaren bilinen bağlayıcı maddeler arasındadır. Kirecin hammaddesi olan kalker ya da kireçtaşı, çoğunlukla kalsiyum karbonattan CaCO3 oluşmaktadır. Kireç en az %90 oranında CaCO3 içeren kireç taşının özel kireç fırınlarında yaklaşık 900-1000 derecenin üstünde kalsinasyonuyla kalsiyum okside dönüşmesiyle elde edilmektedir. Ticari adıyla kalsiyum oksit sönmemiş kireçtir.

Kireç asit mi baz mı?

Kalsiyum oksit eğer suyla reaksiyona sokulursa kalsiyum hidroksite ya da sönmüş kirece dönüşmektedir. Kirecin asit mi baz mı olduğu hakkında söylenebilecek, kalsiyum hidroksit haliyle bunun kuvvetli bazlar sınıfında olduğudur. Kalsiyum hidroksit Ca (OH)2 kuvvetli bazdır.

CaO + H2O ------- Ca (OH)2 kimyasal formülle gösterilebilir.

Kireç taşı, sönmüş kireç ve sönmemiş kireçten meydana gelen ürün grubu kireç ürünleri olarak tanımlanır. Kirecin hammaddesini oluşturan kireçtaşı doğada bol miktarda bulunmaktadır. Kalsiyum karbonat ya da kalsiyum karbonat / magnezyum karbonat bileşikleri genellikle kombine halde bulunmaktadır. Ayrıca değişik formasyonlarda ve türlerde kireç taşı bulunmaktadır.

Kalsiyum karbonatın iki farklı kristal hali, doğada asla saf halde olmayan aragonit ve kalsittir. Bunlar teorik olarak %56 CaO ile %44 oranında CO2 içerirler.
" } ] }