{ "title": "Kalsiyum Oksit", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/kalsiyum-oksit-8596.jpg", "date": "18.01.2024 22:35:19", "author": "Hikmet Onur ÖNDER", "article": [ { "article": "
Kalsiyum oksit; (CaO) veya sönmemiş kireç oldukça çok kullanım sahası bulunan bir çeşit kimyevi bileşiktir. Beyaz rengi, aşındırıcı ve alkalik katıdır. Sanayide kireç taşlarını yüksek sıcaklıklarda eriterek karbondioksidin uzaklaştırılmasıyla oluşur. Suyla tepkime oluşturduğunda oksitlenir ve kalsiyum hidroksit meydana gelir. Yüksek kalite kireç taşını, doğal rezervden üreten, kimyevi ve fizyolojik özellikleri karşılayan Kimtaş, yayvan çaplı endüstriyel uygulamalar için performanslı, az maliyeti olan, çevre dostu olması gibi özellikleri ve avantajlar sunan sönmemiş kireç ürünlerini karşılar. Kalsiyum oksit mahsulleri içinde, dik kalsiyumlu kireç taşı ve dolomit kalsiyum oksit çeşitleri bulunmaktadır.

Kalsiyum oksitdeki kalsiyum oranı

Kalsiyum oksitdeki kalsiyum oranı%98'in üstünde kalsiyum karbonat bulunan kireç taşından üretilmektedir. Dolomit kalsiyum oksit hem bir kalsiyum hem de magnezyum içeren karbonatların karışımını bulunduran kireç taşından elde edilmektedir. Hem kalsiyumu fazla kalsiyum oksit hem de dolomit kalsiyum oksit, 900 dereceye kadar ısıtılabilen fırınlarda, kireç taşının ısıtılmasıyla oluşur. Bu süreye kalsinasyon zamanı denilmektedir. Kalsiyum oksit katkılarla veya diğer malzemelerle karışabilmesinden dolayı öğütülerek toz şekline getirilir. Bazı katkı maddelerinin kimyevi içeriğinden dolayı, kalsiyum oksit, sıvı/akışkan şekle gelir. Sıvılaşan kalsiyum oksit, optimum akışkanlığın elde edilmesi ve tıkanıklığın engellenmesi nedeniyle özel materyal transfer sistemleri ile tüketimi idealdir. Kalsiyum oksidin su vasıtası ile söndürülmesiyle sönmüş kireç (Kalsiyum hidroksit) meydana gelir.

Kalsiyum oksit aşağıda yer alan endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır

Demir & Sert Endüstrisinde, baca gazı arıtma sistemlerinde, inşaat sektöründe, su arıtma sistemlerinde, kimyevi işlemlerde, yeraltı madeni sektöründe, kâğıt, kâğıt hamuru ve PCC, atık su ve arıtma çamurları ıslahı ve cam yapımı esnasında kullanılmaktadır.

Kalsiyum oksit asit midir baz mıdır?

Kireç taşının farklı derecelerde pişirilmesiyle olan, suyla karıştırılırsa türüne yönelik havada veya suda katılaşma olan beyaz renkte organik olmayan asallı bir bağlayıcıdır. Çok eskiyen dönemlerden bu yana olan bağlayıcı maddeler içerisindedir. Kirecin ham maddesi bulunan kalker veya kireç taşı, genelde kalsiyum karbonattan oluşur. Kireç en aşağı %90 oranında kalsiyum karbonat içerir kireç taşının özel kireç fırınlarında tahmini 900 - 1000 derecenin üstüne çıkıldığı taktirde kalsinasyonuyla kalsiyum okside dönüşmesiyle oluşur. Ticari adı ile kalsiyum oksit yani sönmemiş kireçtir. Kalsiyum oksidin asit mi bazmı meydana geldiği ile ilgili söylenebilecek şey, kalsiyum oksit haliyle bunun güçlü bazlar içerisinde olduğudur.
" } ] }