{ "title": "İnorganik Asitler", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/inorganik-asitler-4309.jpg", "date": "19.01.2024 10:47:01", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "İnorganik Asitler, Asitler, su ile hidrojen iyonları üreten hidrojen bileşiği de denir. Bu hidrojen iyonları çözeltileri asidik yapmaktadır. Asitlerin hepsi mavi turnusol kâğıtlara döküldüğünde rengini kırmızıya dönüştürür. Eski Türkçede asitlere ekşit veya hamız denmektedir. Dünyada gıdaların birçoğunda asit vardır. Bunlara örnek verecek olursak özellikle sirkede asetik asit, limonda ise sitrik asit vardır. Farklı asitler, sirkeye, limona, şerbete ve ekşi elmaya o keskin tadı vermektedir. Asitler akülerde içerisinde sülfürik asit içerirken midede sindirim sıvıları içerisinde hidroklorik asit içermektedir. Asitlerin hepsi suda çözündüğünde hidrojen iyonları üreten madde çözeltilerine dönüşmektedir. Asit maddelerin birçoğu sıvılar, saf katılar veya gazlar olarak dünyada bulunsa da sadece suda çözündüğünden asit gibi tepki vermektedirler.

İnorganik Asitler ise; metal olmayan ve minerallerden yapılan asitlere denmektedir. İnorganik asitler genellikle endüstri alanında kullanılan Asitlerdir. Özellikle lif, plastik, boya kimyasalları ve gübre yapımında kullanılmaktadır. İnorganik asitlerin konsantre olanları aşırı derece aşındırıcı özelliğe sahiptir. İnsan cildine zarar verebilmektedir. Ayrıca diğer metallerin içerisinde çok hızlı eriyebilmektedir. Hidroflorik asit inorganik asitler içerisinde camın yapısını bozarken diğer inorganik asitler cam için bir tehlike arz etmez. Ayrıca yapısında C elementi bulunmayanlara inorganik asitler denmektedir.

Diğer adıyla mineral asitler arasında en önemli olanları sanayi kimyasallarında kullanılan hidroklorik, sülfürik ve nitrik asitlerdir. Bu üçü de sanayi alanında çok yaygın ve aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Bunlardan sülfürik asit, pil, petrol üretimi arttırılması, plastik ve patlayıcı maddelerin yapımında kullanılmaktadır. Pitrik asit ise kezzap adı ile bilinen ve ilaç ile boya sanayisinde kullanılan bir inorganik asittir. Ayrıca inorganik asitler fenol grupların birer üyesi olan asitleri de içerisinde organik bileşenler olarak çok geniş anlamda içermektedir.

İnorganik Asitler
" } ] }