{ "title": "Hidrojen İyodür", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/hidrojen-iyodur-1900.jpg", "date": "20.01.2024 00:12:48", "author": "Ramazan Atay", "article": [ { "article": "
Hidrojen iyodür, bileşeni aynı zamanda hidroiyodik asit olarak bilinen ve oldukça keskin bir koyuya sahip kimyasal bir bileşendir. Bu bileşenin içerisinde yer alan iyot gazı sebebiyle havada oldukça hızlı bir yayılım hızı bulunmaktadır. Genel olarak sentetik ilaçların içerisinde gördüğümüz bu bileşen hayatımızın birçok noktasında kolaylaştırıcı bir etkisi bulunmaktadır. Suda rahatlıkla çözülebilmesi sebebiyle gaz yayılım etkisinin yüksek olduğunu söylenebilir. Kimyasal formülü \"HI\" olup renksiz bir gaz olarak bilinmektedir.

Hidrojen İyodür Hakkında Temel Bilgiler

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi buhar yayılım düzeyi oldukça yüksek olup buhar basıncı 53.32 Pa düzeyindedir. Bu düzey oldukça yüksek olması sebebiyle en düşük sıcaklıkta dahi etkisini göstermektedir. Erime derecesi ise -50.8 derece olup bağıl yoğunluğu su içerisinde 5.23 seviyesindedir. Hidrojen iyodür yanıcı gazlardan birisi olup moleküler ağırlığı 127.93 olarak bilinmektedir. Özellikle asitlerin sulu çözeltisinde kullanılmaktadır. Bu bakımdan bir diğer adının hidroiyodik asit olarak adlandırılması söz konusudur.

Sulu Çözeltiler Üzerindeki Etkisi

Genellikle sulu asit çözeltisinin ayrışmasında bu gaz kullanılmaktadır. Yukarıda da değindiğimiz gibi hem gazlarda hem de sulu çözeltiler açısından yayılma hızı oldukça yüksektir. Bu durumun temel sebeplerinden birisi de elektron yükünün +1 yüklü bir atom olmasıdır. Hidrojen iyodür atomu bir elektron ve bir proton molekülünden meydana gelmiştir. Bu yüzden sulu çözeltiler için oksonyum ya da hidronyum gibi bileşenlerle etkileşimi sonucu H3O+ meydana gelmesi söz konusudur. Bu durum yalnızca sıvı asit çözeltileri için geçerli olmayıp hidrojen iyodür bileşeninin aynı zamanda gazlar üzerindeki etkisini de göstermektedir.

Günlük Hayatta Kullanım Alanı

Yukarıda da değindiğimiz gibi hidrojen iyodür aynı zamanda ilaç sanayisinde sık rastlanılan bir bileşendir. Bu gazın genellikle çok yüksek düzeyde olmasa da yanıcı etkisi ile sıvı çözeltiler üzerinde etkileşiminden yararlanılmaktadır. Asitler üzerindeki aşındırıcı etkisi birçok endüstriyel alanda kullanılmasına imkân sağlamaktadır. Sanayide platinin katalize sentezini oluşturmada kullanılmaktadır. İlaç sektöründe ise oksitlenmeyi önleyici etkisinden ötürü günlük hayatta hidrojen iyodürü görmek mümkündür. Özellikle de ilaçların kapak kısımlarında yer alan ve ilacın uzun süreli olarak bozulmasını önleyen yapıda yine bu gaz bileşeninden elde edilen bir madde bulunmaktadır. İlaçların ham maddesinde de kullanılmaktadır. Özellikle mantar ilaçlarında hidrojen iyodür çözeltisini görmemiz mümkündür.
" } ] }