{ "title": "Hidrojen Florür", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/hidrojen-florur-8851.jpg", "date": "19.01.2024 21:19:13", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Hidrojen Florür, (Hf) formüllü kimyasal bir bileşiktir. Bu kimyasal bileşik genel olarak renksiz olur. Hidroflorik asit gibi sulu çözelti şeklinde bulunur. Florun da başlıca sanayi kaynağıdır. Hidrojen florür su içinde kolay bir şekilde çözünür. İlaç ile polimer endüstrisinde kullanılan mühim bileşiklerin öncüsüdür. Kimyasal formülü HF ile gösterilen bu element, zayıf bir asit olmasına karşın, tesiri bakımından çok kuvvetlidir. Diğer hidrojen çeşidinden değişik olarak, hidrojen florür havadan daha hafiftir ve gözenekli maddelerde oldukça çok çabuk şekilde yayılır. Düşük sıcaklıkta moleküller asosiye olur, yani birbirine bağlanır. Oda sıcaklığının altında hemen Hidrojen florür kaynar. Diğer hidrojen halidler, çok daha düşük bir sıcaklıklarda kaynayabilir. İnsan bedenine değdiğinde acıya sebep olmasa da deri tarafından emilerek vücut içinde kemiklerin erimesine sebep olabilir. Sanayi de çoğunlukla kalsiyum florür ve sülfürik asidin işlem görmesi ile elde edilir. Hidrojen florür petrokimya sanayinde yaygın bir şekilde kullanılır ve birçok süper asidin bir bileşenidir.

Hidrojen Florür Kullanım Alanları: hidrojen florür fazla sıcaklıkta, kararlı bir moleküldür. Bunlar hidrojen florür6, hidrojen florür7, hidrojen florür8 gibi grupları meydana getirir. Bu moleküller aralarında oluşan hidrojen köprüleri nedeniyle olur. Bunun tesiriyle hidrojen florür diğer halojenürlere göre kaynamakta daha geç kalır. Hidrojen florür, büyük miktarda organik florürlerin kazanılmasında ayrıca camın aşındırılması işi için çok fazla kullanılır. Camın asıl bileşimi silisyum dioksit (SİO2) florür asidi ile uçucu silisyum tetra florür meydana gelir ya da Elektronik alanında, endüstriyel tesislerin temizliği, metal yüzey işleme, alüminyum anodizasyonu, ahşap üretimi için koruyucu gibi kullanım alanı vardır.

Hidrojen Florür Özelliği: hidrojen florür sıvı (Saf) haldeyken elektriği iletmez. Lakin suda çözündüğü zaman iyonize olarak, elektriği iletebilme özelliği kazanır. Suyun içindeki çözeltisi Hidro florik asit veya florür asidi olarak adlandırılır. Teknik şekilde kullanılan hidro florik asit %40 olur, konsantrasyon ise %1,13 g/cm3 tür. Diğer bir türevi ise amonyum hidrojen florür olan formülü NH4HF2 olan inorganik bir bileşiktir ve amonyaktan üretilir. Yine bu şekilde renksiz tuz bir yapısı vardır. Kristal bir yapısı olmakla birlikte, alkolde çözünürlüğü azdır, yoğunluğu 1.50 gr/cm3'dür.
" } ] }