{ "title": "Etil Alkol Fermantasyonu", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/etil-alkol-fermantasyonu-9912.jpg", "date": "20.01.2024 16:12:09", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "Etil alkol fermantasyonu, Hans Buchner ve Eduard Buchner adlı bilim adamlarının fermantasyon üzerine yaptığı sayısız çalışma bulunmaktadır. Çalışmalarında meyveleri marmelat ve reçel hâlinde sakaroz içinde saklamayı düşünmüşler, sakarozu meyve özlerine ilave etmişlerdir. Bu sırada, sakarozun fermantasyonla kısa bir zamanda etanol'a dönüştüğünü tamamen bir rastlantı neticesi gözlemlemişlerdir. O güne kadar fermantasyonun sadece canlı hücrelerde ve canlılara özel bir mekanizmayla gerçekleşebildiği düşünülüyordu.

Fermantasyonun canlı hücre dışında da gerçekleşebileceğini ispatlayan Eduard Buchner bu çalışmasıyla 1907 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Bu buluş, zamanımızdaki modern biyokimya anlayışına ve biyoteknolojiye açılan ilk kapıyı oluşturmuştur.

Yapılan biyokimyasal çalışmalar bitki tohumları, bazı bakteri ve maya hücrelerinin oksijensiz ortamda fermantasyonla enerji üretilebileceğini göstermiştir. Etil alkol fermantasyonunda çoğunlukla glikoz kullanılır. Glikoz, önce glikoliz tepkimeleriyle iki molekül pirüvata kadar parçalanır. ATP sentezi glikoliz aşamasında gerçekleşir. Pirüvattan CO2 çıkması neticesi asetaldehit oluşur.

Asetaldehit glikoliz sırasında meydana çıkan NADH+H+ hidrojenleri alarak etil alkolü oluşturmaktadır. Glikozdan etil alkolün oluştuğu ve enerjinin ortaya çıktığı bu kimyasal tepkimeler dizinine etil alkol fermantasyonu ismi verilir. Hidrojenlerini pirüvata aktaran NAD + molekülü yükseltgenir. Yükseltgenmiş NAD molekülünün oluşumu aynı anda glikolizin de devamlılığını sağlar. Fermantasyon tepkimeleriyle ortamda pirüvat ve hidrojen molekülünün birikimi de önlenmiş olur. Etil alkol fermantasyonu neticesinde bir molekül glikozdan molekül etil alkol, iki molekül CO2 ve dört molekül ATP oluşurken bir miktar da ısı açığa çıkar.

Sirke oluşumu, üzümden alkol elde edilmesi etil alkol fermantasyonuyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca etil alkol fermantasyonu sırasında ortaya çıkan CO2 bira ve şampanyanın köpüklenmesini sağlamaktadır. Unlu mamul üretilirken kullanılan mayaların gerçekleştirdiği fermantasyon neticesinde açığa çıkan CO2 hamurun kabarmasını sağlar. Fermantasyon tepkimeleri neticesinde açığa çıkan etil alkol oranı %18'i geçerse hücreler üzerinde zehir etkisi yapar. Bu sebeple etil alkol birikiminin yoğun olduğu durumda etil alkol fermantasyonu yapan canlılar bile yaşayamaz.
" } ] }