{ "title": "Elaidik Asit", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/elaidik-asit-6666.jpg", "date": "20.01.2024 06:33:27", "author": "Perihan ateş", "article": [ { "article": "Elaidik asit, trans yağlarının bir çeşididir. Trans yağ asitleri çok eski çağlardan beri insan beslenmesi içerisinde var olan yağlardır. Özellikle küçükbaş ve büyükbaş gibi geviş getiren hayvanların süt ve yağında az da olsa vardır. Trans yağ asit içeriği yağ üretiminin büyük ticari satış potansiyeli ile gelişen margarin üretiminde yerini almıştır. Hidrojenasyon yöntemi ile trans yağ asidi üretilmektedir. Bu durumda doymamış yağ asitlerinin izomerlerini meydana getirmektedir. Bu trans yağların ana etken maddelerinden birisi olan elaidik asit, günümüzde kullanılan hazır üretim yağların içerisinde bulunur. Özellikle margarin ve kızartma yağlarında bol miktarda vardır  ve oledik asidin hidrojenizasyonu sonucunda ortaya çıkan bir trans yağ asididir. Bu asidin erime noktası 43 derecededir. Özellikle raf ömrü uzaması için margarin gibi katı yağlarda ve sıvı yağlar da kullanılır. Ayrıca bu elaidik asit doymamış bir yağ olma özelliğine sahiptir.

İnsan vücudunda az da olsa bulunan trans yağ asitleri insanların tükettiği besinlerden vücuda geçmektedir. O nedenle anne sütünde bile trans yağ asidi bulunmaktadır. Üretilen trans yağ asitlerinin genel olarak işlem görme sıcaklığı 240 derecedir. Bu da üretimin yüzde bir oranının altında olması demektir. Bu da bize gösterir ki rafine yağlar trans asit içermezler.

Elaidik asit de aslında kötü yağlar statüsünde bulunan trans yağların içerisinde olmasından ötürü sağlıklı bir asit çeşidi değildir. Bununda sebebi endüstriyel olarak üretilmesinden kaynaklanır. İnsan metabolizmasına uygun olmayan enzimlerden meydana gelmesinden ötürü sindirim sistemi bu enzimleri parçalıyamaz. Buda bu yağın içerisinde bulunan elaidik asidin de zararlı olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Elaidik asidin bulunduğu trans yağların zararları nelerdir?

İnsanlarda ve hayvanlarda yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, trans yağlar iyi olan kolesterol seviyesinde düşüme neden olur. Aynı zamanda da kötü kolesterol olan LDL'yi de arttırır. Buda canlılarda diyabeti tetiklediği, kalp krizine neden olduğu ve bazı kanser çeşitlerini türettiğini gösterir.
" } ] }