{ "title": "Elaidik Asit", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/elaidik-asit-6666.jpg", "date": "20.01.2024 06:33:27", "author": "Perihan ateş", "article": [ { "article": "Elaidik asit, trans yağlarının bir çeşididir. Trans yağ asitleri çok eski çağlardan beri insan beslenmesi içerisinde var olan yağlardır. Özellikle küçükbaş ve büyükbaş gibi geviş getiren hayvanların süt ve yağında az da olsa vardır. Trans yağ asit içeriği yağ üretiminin büyük ticari satış potansiyeli ile gelişen margarin üretiminde yerini almıştır. Hidrojenasyon yöntemi ile trans yağ asidi üretilmektedir. Bu durumda doymamış yağ asitlerinin izomerlerini meydana getirmektedir. Bu trans yağların ana etken maddelerinden birisi olan elaidik asit, günümüzde kullanılan hazır üretim yağların içerisinde bulunur. Özellikle margarin ve kızartma yağlarında bol miktarda vardır  ve oledik asidin hidrojenizasyonu sonucunda ortaya çıkan bir trans yağ asididir. Bu asidin erime noktası 43 derecededir. Özellikle raf ömrü uzaması için margarin gibi katı yağlarda ve sıvı yağlar da kullanılır. Ayrıca bu elaidik asit doymamış bir yağ olma özelliğine sahiptir.