{ "title": "Doymamış Yağ Asitleri", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/doymamis-yag-asitleri.gif", "date": "19.01.2024 13:11:13", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Doymamış yağ asitleri, gliserol bir alkolle 3 yağ asidi arasında gerçekleşen bir reaksiyon sonucu oluşan ürünlerdir. Yağ asidi zincirinde karbon-karbon çift bağı birleştiğinde ortaya çıkan yağ asidi doymamış yağ asidi olarak tanımlanır. Yapı olarak bir tane çift bağ barındıran yağ asitleri, tekli, iki ya da daha fazla çift bağ içeren yağ asitleri ise çoklu doymamış yağ asidi olarak tanımlanır. Bu tar yağ asitleri doymuş yağlara nazaran daha yumuşaktır.

Oda sıcaklığında sıvı halde bulunan yağ aitleri en iyi yağ asidi kaynağı olarak bilinir ve bu yağların çoğunluğu bitkisel kaynaklı yağladır. Tekli ve çoklu yağ asitleri olarak iki gruba ayrılan doymamış yağlardan olan tekli doymamış yağ asitleri insan bedeninde kolaylıkla sentez edilebilir.

Tekli Doymamış Yağ Asitleri: Kanola yağları, zeytin, fındık, fıstık ve ceviz gibi yemişler, Avokado olarak sıralanabilir. Bu tür yağlar oda sıcaklığında sıvı halini koruyabilirken buzdolabına alındığında yavaş bir halde katılaşırlar. Doymuş yağların tüketimi yerine tekli doymamış yağların tüketimi sayesinde HDL olarak bilinen kolesterol kontrol altında tutulabilir LDL kolesterol ise azaltılabilir.

Çoklu Doymamış Yağ Asitleri

Doymamış yağların Kolesterol üzerinde olumlu etkileri vardır. Çoklu doymamış yağ asitleri omega-3 ve omega-6 olmak üzere iki gruba ayrılır. Omega-6 yağ asitleri, Ayçiçek yağı, mısır özü, soya fasulyesi gibi zengin bitkisel yağlardır. Omega-3 yağ asitleri ise somon, sardalya, uskumru ve ton balığında bolca bulunmaktadır. Omega-3 yağ asitlerini düzenli tüketen kişilerde kroner kalp rahatsızlığına bağlı gelişen ölümlerin görülme sıklığı daha azdır. Yağlı 1 porsiyon balık tüketerek vücuda yaklaşık 900 mili gram omega-3 yağ asidi alınabilmektedir.

Doymuş Yağ Asitleri: Karbon-karbon bağları ile birleşen karbon atomları ile birleşme sonucu meydana gelen yağ asitleri doymuş yağ asitleri olarak tanımlanır. Bu tür yağ asitleri sayesinde meydana gelen yağlar oldukça serttir.
" } ] }