{ "title": "Benzaldehit", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/benzaldehit-5211.jpg", "date": "19.01.2024 00:01:20", "author": "Ramazan Atay", "article": [ { "article": "
Berrak ve renksiz bir yapıya sahip olan benzaldehit önemli bir aromatik aldehitler grubuna girer. Kokusu birçok kaynakta acı badem yağını andırmaktadır. Bu bileşenin kimyasal formülü ise C6H5CHO elementlerinin bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Ayrıca toluen kimyasalının sıvı ile gaz klorlanmasıyla sentetik olarak da elde edilen aromatik bir yapıya sahiptir. Doğada saf halde bulunması durumunda zehir yapıcı etkisi bulunmaktadır. Bu durum birçok canlı açısından tehlike yaratmaktadır. Gaz halinin solunması durumunda ağır düzeyde boğaz ve solunum yolları enfeksiyonu sorunlarıyla karşılaşılabilir. Genel itibariyle benzaldehit renksiz ve uçucu bir likirt olduğunu söyleyebiliriz. Son yıllarda ilaç sanayinde az miktarda kullanılmasıyla kanseri önleyici yönü üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

Benzaldehit Temel Bileşenleri ve Özellikleri Nelerdir?

En basit ve en düşük seviyede aromatik aldehit içeren bu bileşen aldehit grubunun bütün tepkimeleri üzerinde etkili olduğunu söylemek mümkündür. Benzaldehitin moleküler ağırlığı 106.12 mol/g iken kaynama noktası 179 santigrat derece olarak tespit edilmiştir. Su içerisinde çözülme durumu oldukça az olan benzaldehit su buharıyla damıtılması söz konusudur. Eter, alkol ve yağlarda ise rahatlıkla çözülebilmektedir. Doğada birçok bitkisel yağın içerisinde bulunan bu bileşen dikkat edilmediği takdirde zehirlenmelere yol açabilir. Zira çevreye yayılımı oldukça kolaydır. Ayrıca benzaldehitin toprağa yayılımı oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. İnsan derisine nüfuz etmesi de aynı şekilde oldukça hızlı olup akciğerlere ulaşımı çok seri bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu yönüyle tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz.

Benzaldehit Kullanım Alanları 

Doğada benzaldehitin oldukça yüksek oranda zehirli olduğunu belirtmiştik. Bununla birlikte solunum yolu sorunlarına da yol açabilir. Ancak tüm bu olumsuz yönlerine rağmen benzaldehit kanseri önleyici etkisi bilim adamları tarafından araştırılmaktadır. Bu bakımdan oldukça değerli bir bileşen olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca kozmetik sanayinde de kullanıldığı bilinmektedir. İçerisinde yer alan yüksek orandaki toluen kimyasalı sayesinde etkileşimi kolay olup tekstil sektöründe sarı renk elde edilmek için kullanılmaktadır. 7 farklı kozmetik üründe de benzaldehit kullanıldığı bilinmektedir. Son olarak bu bileşenin tatlandırıcı olarak kullanıldığını söyleyebiliriz.
" } ] }