{ "title": "Asit Yağmurlarının Toprak Kimyasına Etkileri", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/asit-yagmurlarinin-toprak-kimyasina-etkileri.gif", "date": "21.01.2024 05:52:20", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Asit Yağmurlarının Toprak Kimyasına Etkileri, asit yağmurları en çok havayı ve toprağı etkilemektedir. Kükürt ve azot dioksitlerin atmosferde bulunan nemle birleşerek sülfirik ve nitrik asitli yağmur, kar ya da dolu oluşturması biçiminde gerçekleşen kirlilik olarak adlandırılabilen asit yağmurlarında taneciklerin siste asılı olarak süspansiyon oluşturması ya da en kuru halde birikmesi mümkündür.

Asit yağmurlarının sonucunda havanın doğal ve yapay etmenler tarafından kirletilmesi söz konusudur. Yapay etmenlerin temelinde insan bulunur. Fabrikadan, evlerden ve araçlardan çıkan dumanların atmosferi durmadan kirlettiğini görebilmek mümkündür. Bu kirliliğin de doğrudan olduğu gibi asit yağmurları ile de insan, su, taş ve toprak üzerinde olumsuz etkiler yapabilmektedir.

Asit yağmurlarının etkileri söz konusu olduğu zaman tüm doğada bir dengesizliğe neden olduğunu görebilmek mümkündür. Bu yağışlar toprağın yapısında bulunan kalsiyum ve magnezyum gibi bitki gelişiminde büyük bir öneme sahip olan elementlerin yıkanmasına ve derinlere taşınmasına neden olur. Bu mineralleri alamayan bitkilerin topraktan yeterince faydalanamaması ve kuruması söz konusu olur. Ayrıca ağaçlar da bu durumdan etkilenerek daha çabuk kurumaya başlar.

Toprakta alüminyum çözülmesine neden olan asit yağmurları ağaç köklerinin yeterli besini alamamasına neden olduğundan dolayı insanların da ağaçlardan alması gereken meyveleri sağlıklı bir ürün olarak alıp yemesi mümkün olmayacaktır. Aynı şekilde toprakta yetişen bitkilerin, meyve ve sebzelerin de besin değerlerinin daha düşük olmasına neden olacaktır. Hatta bu etkiler önlenmez ve insanlar topraktan aldığı besinleri alamazsa çeşitli hastalıkların da ortaya çıkması söz konusu olur.

Asit Yağmurlarının Toprak Kimyasına Etkilerini Azaltmak İçin Neler Yapılmalı?
" } ] }