{ "title": "Asit Yağmurlarının Oluşumu", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/asit-yagmurlarinin-olusumu.gif", "date": "19.01.2024 20:53:44", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Asit yağmurlarının oluşumu, söz konusu olduğunda bu oluşuma neden olan etkenlerin başında fosil yakıt atıklarının doğal su döngüsüne karışmasının başlıca etken olduğu görülür. Sadece doğal olaylar sonucunda değil insan etkeninin de doğaya müdahalesi sonucunda bu yağmurların meydana gelmesi için gereken ortam hazırlanmaktadır. Asit Yağmurlarının Oluşumuna Neden Olan Etkenler Havayı kirleten kükürtdioksit ve azotoksitin partikül madde ve hidrokarbon yaydığını görebiliriz. Bu kirleticilerin de atmosferde çeşitli kimyasal reaksiyonlara uğradığını ve çok uzaklara taşınarak burada yağmur olarak yeryüzüne indiğini görebiliriz. Asit yağmurlarının oluşumuna baktığımız zaman sanayi tesisleri, ev ısıtmaları ve otomobillerden kaynaklanmakta olan sülfür ve azot oksitleri de içeren su buharı emisyonlarının yol açtığı asit çökelmesi olduğunu görebiliyoruz.

Endüstriyel faaliyetlerin, konutlarda ısınma amaçlı olarak kullanılan fosil kökenli yakıtların, motorlu taşıtlardan çıkan egzoz gazlarının ve fosil yakıtlarla enerji üreten termik santrallerin faaliyetleri sonucunda havanın kirlendiğini ve atmosfere zararlı maddeler yaydığını görebilmek mümkündür. 2 günden 7 güne kadar havada asılı kalabilen bu zararlı gaz ve maddeler zamanla çok daha uzaklara taşınarak buralarda çökelti olarak yeryüzüne düşebilmektedir.

Asit yağmurlarının oluşumu özellikle sanayi devriminden sonra kükürt ve azot gazlarının atmosferde hızlı bir şekilde birikmesi sonucunda etkisini hissettirmeye başlamıştır. Bu da bu yağmurların oluşumunda en fazla insan yapımı çalışmaların etkili olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda asit yağmurlarına ekonomisi sanayiye dayanan bir ülke olarak en çok Çin'in sebep olduğunu ve bu durumdan en çok Japonya'nın etkilendiğini söyleyebiliriz.

Asit Yağmurlarının Oluşumu İçin Alınacak Tedbirler

Hava kirliliği ve asit yağmurlarının çevreye verdiği zararlar sebebi ile bu duruma engel olacak bazı tedbirlerin alınması gerekir. 160 ülke arasında imzalanan Kyoto Protokolü bunun için alınmış önlemlerden birisi olmakla beraber hem kişilerin hem de ülkelerin kendi içinde alacağı bazı tedbirler de bulunmaktadır.

Bunları şu şekilde sıralayabiliriz
" } ] }