{ "title": "Asit Yağmurlarının Etkileri", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/asit-yagmurlarinin-etkileri.gif", "date": "19.01.2024 07:50:15", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Asit yağmurlarının etkileri sadece bu yağmurların oluştuğu yerlere değil dünyanın farklı bölgelerine de etki eder. Özellikle de sanayinin çok geliştiği Çin gibi ülkelerde çevre ülkelere atmosferin hareketleri sebebi ile etkide bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu yağmurlar tüm çevre üzerinde büyük etkilere sahip olabiliyor. Bu etkileri en fazla yaşayan yerler ise ormanlar ve tarım alanları olur. Bunun sebebi ise bu yağmurların bitkilere ve ağaçlara faydası olan kalsiyum ve magnezyumu yıkayarak derinlere taşımasıdır. Bu elementleri alamayan bitkiler ve ağaçlar topraktan isteklerini alamadığı için kurur.

Asit yağmurlarının etkileri dediğimiz zaman göllere ve akarsulara olan etkilerinden de bahsetmek gerekir. Bu yağmurlar göl ve akarsulara düşerek sudaki asit dengesini bozmaktadır. Sudaki asit dengesinin bozulması doğal olarak suda yaşayan canlıları da etkiler. Bu sularda yaşayan balıkların besin zinciri içerisinde yer alması sebebi ile doğal olarak insanları da olumsuz bir şekilde etkilediğini görebiliriz.

Bu yağmurların insanlara olan etkilerinin sadece besin zinciri yoluyla olmadığını da söyleyebiliriz. Çünkü havada bulunan sülfatın solunum yolları ile ciğerlere alınması ve buna bağlı olarak kişide bronşit, astım, kanser gibi çeşitli rahatsızlıkların oluşmasına neden olduğunu da görebiliriz. Bu bakımdan da ülkelerin bu yağışlar konusunda vatandaşları uyarması büyük bir önem taşır.

Asit yağmurlarının etkilerine baktığımız zaman topraktaki alüminyum çözülmesine neden olarak ağaç köklerinin besinlerden faydalanmasını engellemesinin yanı sıra tarihi eserlere de zarar verdiğini söyleyebiliriz. Hatta mermer, kum taşı ya da kireçten yapılmış olan ve içerisinde kalsiyum karbonat bulunduran tarihi eserler üzerinde kalıcı hasarlara neden olduğu görülür.
" } ] }