{ "title": "Asit ve Bazların Sulu Çözeltileri", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/asit-ve-bazlarin-sulu-cozeltileri.gif", "date": "23.01.2024 04:35:22", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Asit ve Bazların Sulu Çözeltileri dediğimiz zaman her ikisinin de ayrı arı incelenmesi gerektiğini görebilmekteyiz. Hem asitler hem de bazlar sulu çözeltilerinde farklı iyonlar vermektedir. Bu bakımdan çözeltilerin doğru şekilde incelenebilmesi için ayrı ayrı incelenmeleri gerekmektedir. Bilindiği üzere sulu çözeltilerine hidrojen (H+) iyonu veren maddelere \"asit\", hidroksit (OH-) iyonu verebilen maddelere ise \"baz\" denmektedir.

Asitlerin Sulu Çözeltileri

Asitler çoğu zaman su ile tepkimeye girdikleri zaman zehirli ve tahriş edici gazlar ortaya çıkarabilmektedir. Bu gazların oldukça tehlikeli olması sebebiyle çok dikkat edilmesi ve bu çözeltiler hazırlanırken koruyucu kıyafetler giyilmesi gerekir. Ayrıca ortamın da iyi bir şekilde havalandırılması gerekmektedir.

Asitlerin sulu çözeltilerinin elektriği ilettiklerini görebilmek mümkündür. Saf suyun bile içerisinde az miktarda iyon bulunması söz konusudur. Bu iyonlar da elektriğin az da olsa iletilmesine olanak sağlamaktadır. Bu durum asidin sulu çözeltilerine iyonlarını bırakması sonucunda elektriğin iletilmesine olanak sağlamaktadır.

Asitlerin sulu çözeltilerinin tadının ekşi olduğunu görebilmek mümkündür. Ancak bunu denemek oldukça zararlıdır. Çünkü asitler sulu çözeltilerine H+ iyonu vermektedir. Bu hidrojen iyonunun açığa çıkması ile kişinin tadına bakması bir yana solumasının bile tehlikeli olacağı durumların ortaya çıkması söz konusu olabilmektedir.

Bazların Sulu Çözeltileri

Bazların kendisini oluşturan + ve - yüklü iyonlarına ayrışması işlemine iyonlaşma denmektedir. Bu iyonlaşma da bazların sulu çözeltileriyle meydana gelmektedir. Bazlar sulu çözeltilerine - yüklü Hidroksit OH iyonu ile + yüklü başka bir iyonu vermektedir. Bu ayrışmaları şu şekilde örneklendirebiliriz:

NaOH - Sulu çözeltisinde Na+ ve OH-
KOH - sulu çözeltisinde K+ ve OH-

Bazların saf haldeyken elektrik akımını iletmediklerini görebilirsiniz. Ancak bazlar sulu çözeltilerinde elektrik akımını iletme özelliğine sahip olmaktadır. İyonlarına ayrışması bazların sulu çözeltilerinin elektrik akımını iletmesine olanak sağlamaktadır. Yani bazların elektrik akımını iletebilmeleri için iyonlaşmaya ihtiyaçları bulunmaktadır.

Sulu çözeltilerine bakıldığı zaman tatlarının acı olabildiğini görebildiğimiz bazlar tıpkı sabun örneğinde olduğu gibi ele kayganlık hissi de verebilmektedir. Bunun yanı sıra saf haldeyken tahriş edici olabilen bazlar sulu çözeltilerinde aynı derecede tahriş edici değildir.
" } ] }