{ "title": "Amino Asit Ne İşe Yarar", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/amino-asit-ne-ise-yarar.gif", "date": "20.01.2024 06:34:09", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Amino Asit Ne İşe Yarar, Aminoasitler, canlı varlıkların en önemli biyolojik yapıtaşlarından biri olmasının yanı sıra, proteinlerin ve kasların temel maddesinin ve yapı taşlarının genel adıdır. Biyokimyada bir âmin asidi, aminoasit adıyla anılmaktadır. Aminoasit ne işe yarar sorusunu cevaplarken bilinmesi gereken şudur ki; aminoasitler proteinlerin hidroliz ürünlerinden elde edilir. Dokuları onararak hücreleri yeniler, yapılandırır. Ruh sağlığımızda enzimlerin oluşturulmasından sorumlu olduğu için rolü büyüktür. Kurumsal olarak 500'den fazla aminoasit vardır, ama doğal ürünlerde bu maddelerin ancak 23 çeşidine rastlanır. Farklı aminoasitlerin karşılıklı oranları, proteinlere göre değişir, temel aminoasitlere göre vücudumuzun kesinlikle üretemediği 9 tanesi ana esansiyel aminoasit olarak bulunmaktadır.  ve bunlar temel aminoasitler olarak adlandırılmaktadırlar. Yani insan vücudunun diğer aminoasitleri kullanarak yapamadığı aminoasitlerdir. Bu aminoasitleri yiyeceklerimizle mutlaka dışarıdan almamız gerekmektedir.

Amino asitlerin içeriği ve özellikleri nelerdir?

Birçok aminoasidin kaçınılmaz özelliği, kesin ve sınırlı bir amaç için kullanılmalarından ileri gelir. Kimi aminoasitler, glusitleri ve yedek lipitleri oluşturmaya yarar. Her birinin karbon sayısı farklı olurken, nitrojen sayısı aynıdır. Bu aminoasitleri çeşit çeşit yapan nedende karbon sayısı ve nitrojen sayılarıdır. Vücudumuz kendi kendine aminoasit üretemez. Thronine, Phenylalanine, Valine, Methionine, Leucine, İsoleucine, Lysine, Tryptophan da temel aminoasitler olarak bilinir. Sporcu besinleri kategorisinde en iyi aminoasit markaları arasında BSN Syntha, Optimum Nutrition, Muscle Tech, Hardline Nutrition, GNC, Weider sayılabilir. Bu temel olanlarını vücudumuz kendisi üretemediği için beslenme yolu ile almak gerkiyor. Diğer her türlü aminoasidi vücudumuz kendisi üretmektedir. Bir kişi protein içeren bir besin tükettiği zaman midede parçalanır. Proteinin parçalanmasından dolayı midedeki pepsin enzimi gerçekleştirir. Bu parçalanma aşaması, ince bağırsaklara kadar devam eder. Bu parçalanma sonunda aminoasitler tek, iki ve üç gruba bölünmektedir. Tek olanlar hiçbir aşama olmadan direk kana karışırlar. Karaciğerde hemen emilirler. Karaciğerden sonra da tekrar kana karışarak vücuda dağılabilirler ya da başka bir amino asit türüne dönüşebilirler. Amino asitlerin tümü proteinin yapısına katılamazlar. Fakat fazlalık oluşturan proteinler ise parçalanırlar. Amino asitler sıvı, toz ve hap olarak kullanılırlar.

Amino asitlerin insan vücuduna faydaları nelerdir?

Aminoasit ve protein destekleri nitrojen dengesini sağlamak ve kas kütlesini arttırmak, uzun aşamalı egzersizler sırasında kas kaybını önlemek için kullanılmalıdır. Daha iyi bir kas kütlesi oluşturmak için alınan toplam protein miktarı kadar kalitesi de önemlidir. Proteinin içerdiği aminoasit türü ve miktarı ise bu kaliteyi belirlemektedir. Özellikle daha zinde bir sporcu antrenmanı için BCAA- dallı zincirli aminoasitler enerji vericidir, kan şekerinin regüle olması için arjinin, dayanıklılığı arttırarak, bağışıklık sistemini de kuvvetlendirmek için glutaminin yeterli oranda alımı oldukça önemlidir. Amino asitler proteinlerin yapı taşı olduğu için günlük beslenmeyle alım olur ancak daha iyi kas kitlesi belirtisi olan sporcuların takviye olarak alımları uygundur. BCAA- dallı zincirli aminoasitler enerji verdiklerinde dolayı, bunların yanına glutaminin ve arjinin eklenmesiyle büyüme hormonu sentezinde artış, sakatlanmalarda minimum azalma, kan demir seviyelerinde iyileşme ve daha zinde bir vücut sağlanır. Kreatin kullanımıyla da konsantrasyon ve kuvvet kapasiteniz yükselir, kaldırdığınız ağırlığı bir üst seviyeye çeker ve kişi kendini daha zinde hisseder.

Proteinlerin yapıtaşı olmalarının yanı sıra, amino asit yararları bunlarla da sınırlı değildir. Çeşitli dokuların, organların, kasların, tendonların, bağların, saç ve tırnakların tamiratında ve daha da önemlisi insan metabolizmasında, kas yapımında, yağ yakımın da ve enerjiyi genel olarak beyin fonksiyonlarını ve psikolojik durumu da doğrudan etkilemektedir. Bunun yanında bazı amino asitler, tek başlarına tüketildiği zaman farklı ve daha fazla etkilere sahip olabilmektedir.
" } ] }