{ "title": "Alfa Lipoik Asit İçeren İlaçlar", "image": "https://www.asit.gen.tr/images/alfa-lipoik-iceren-ilaclar.gif", "date": "21.01.2024 03:19:35", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Alfa lipoik asit içeren ilaçlar, şeker hastalığı nedeniyle oluşan ve vücutta olan çok sayıda sinire yayılan Periferal diyabetik polinöropati hastalığı için kullanılan ilaçlardır. Şeker hastalığı nedeniyle oluşan yüksek kan şekeri, kan damarlarında olan proteinlerde şeker birikmesine neden olur. Bu sinirlerin içinde kan akımının azalmasına, sinirlere hasar veren serbest oksijen radikallerinin artmasıyla sinirlerin iç kısmında iskemi ve hipoksi oluşmasına neden olur. Alfa lipoik asit kullanımı sinirlerin içinde kan akımını arttırmakta, diyabetik sinirde serbest oksijen radikallerinin üretilmesini azaltıcı biyokimyasal işlemlerle etkileşim içinde olur. Bununla vücutta olan sinirlerin fonksiyonları düzeltilebilir.

Alfa lipoik asit içeren ilaçların kullanımında dikkat edilmesi gerekenler

Şeker hastalarında bu ilaçlara bağlı olarak düşük kan şekeri yani hipoglisemi gelişebileceğinden, hastanın diyabet tedavisi yeniden düzenlenmelidir. Tedavinin başında alfa lipoik asit kullanımı, insülin ve şeker ilaçlarının kan şekeri seviyesindeki düşüşleri arttıracağı için, hastanın kan şekeri seviyesi düzenli olarak ölçülmelidir.

Kişinin düzenli olarak alkol tüketmesi, sinir uçlarında hasar oluşması açısından risk taşımaktadır. Bu alfa lipoik asit tedavisinin başarı oranını da düşürür. Bu yüzden diyabetik nöropati hastaları alfa lipoik asit tedavisinde ve tedaviye ara verilen dönemlerde alkol kullanmamalıdır.

Alfa lipoik asit ilaçları magnezyum ürünleri, demir preparatları, süt ürünleri ve kalsiyum içeren ürünlerle birlikte kullanılmamalıdır. Kahvaltıdan yarım saat önce alfa lipoik asit alındığından, diğer ürünler akşamları alınmalıdır.

Alfa lipoik asit içeren ilaçlar kullanılmadan önce nelere dikkat edilmelidir?

Hastanın alfa lipoik asit ve türevlerine karşı hassasiyeti olması halinde ya da ilacın bileşimindeki maddelere alerjisi olması halinde, bu ilacın kullanılmaması gerekir. Ayrıca ergenlik döneminde olan gençler ile çocuklarda bu ilaçları kullanmamalıdır. Gebelik döneminde olanlar ya da gebe kalmayı planlayanlar bunu mutlaka doktoruna bildirmelidir. Henüz emzirme döneminde alfa lipoik asidin anne sütünden bebeğe geçtiğine dair kesin bilgiler bulunmamaktadır. Bu nedenle emzirme döneminde olan kadınlarda ilaçları kullanmadan önce doktoruna bu konuda bilgi vermelidir. Bu ilaçların dikkati koruma konusunda zararı olmadığından, araç ve cihaz kullanımının sakıncası olmaz.

Alfa lipoik asit içeren ilaçlar nasıl kullanılmalı?

İlaçların reçetede önerildiği şekilde kullanılması gerekir. Kullanılan doz miktarı ve süresi konusunda doktorun tavsiyelerine uyulmalıdır. Sabah kahvaltısından yarım saat önce ilaçlar, yeterli sıvıyla birlikte içilmelidir. Alfa lipoik içeren ilaçların besinlerle birlikte alınması halinde, emilimi azalabilir. Enjeksiyon şeklinde yapılan alfa lipoik asit, toplardamar içine uygulanır. Ancak bu deneyim ve bilgi gerektiren bir uygulamadır. Mutlaka sağlık kuruluşunda yapılmalıdır. Alfa lipoik asit ilaçları belirtilerin iyileşmesine etki etmezse, bunun doktora bildirilmesi gerekir. Hatta alınacak dozun unutulması halinde ya da fazla aldığınız halde bile, doktorunuza danışmalısınız. Baş ağrısı, bulantı ve kusma, istem dışı kasılma, bilinç kaybı, düşük kan şekeri, damarlarda pıhtılaşma, şok gibi etkiler olursa bu dozun aşıldığını gösterir. Özellikle enjeksiyon şeklinde yapılan ilaçlarda, nefes darlığı ve soluma bozukluğu gelişebilir. Acil olarak sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
" } ] }